Baloon d or nagrada

Baloon d or nagrada

Što je to baloon d or nagrada

Baloon d or nagrada, poznata još kao i “Zlatna lopta”, je najprestižnija individualna nagrada koju može dobiti pojedini nogometaš. Ova nagrada se dodjeljuje svake godine od strane francuskog sportskog magazina France Football. Jedina godina kada se nije dodijelila bila je 2020. godina i to zbog pandemije korona virusa koja je uvelike utjecala na održavanje svih nogometnih natjecanja. Prestiž nagrade se temelji na činjenici da je to najstarija individualna nagrada u svijetu nogometa. Naime, “Zlatna lopta” se prvi puta dodijelila 1956. godine, kada ju je dobio engleski nogometaš sir Stanley Matthews, igrač Blackpoola.

Baloon d or nagrada životno je djelo francuskog sportskog novinara Gabriela Hanota. Odabir nogometaša koji će osvojiti “Zlatnu loptu”, od 1956. do 2006. godine, temeljio se na glasovima novinara, a nakon 2007. godine u izbor su se uz uključili i izbornici i kapetani nacionalnih reprezentacija. Ova nagrada je sve do 1995. godine bila namijenjena samo europskim nogometašima, dok se nakon navedene godine proširila i na igrače s drugih kontinenata.

Baloon d or nagrada rekordi i zanimljivosti

S obzirom da je riječ o nagradi sa dugom tradicijom, baloon d or nagrada uz sebe veže mnogobrojne rekorde i zanimljivosti. Najupečatljiviji rekord se veže uz argentinskog nogometaša Lionela Messia koji je ovu prestižnu nagradu osvojio šest puta, od čega četiri puta zaredom (što je također svojevrsni rekord). Nadalje, Messi je sve zlatne lopte osvojio igrajući samo za Barcelonu, što je također rekord. Cristiano Ronaldo, brazilski Ronaldo i Johan Cruyff su igrači koji su zlatnu loptu osvojili igrajući za dva različita kluba. Tri države se mogu pohvaliti s najvećim brojem osvojenih baloon d or nagrada. To su Njemačka, Nizozemska i Portugal, od koji svaka ima sedam osvojenih zlatnih lopti. Što se tiče klubova, Barcelona je klub sa najviše osvojenih zlatnih lopti. Naime, igrači Barcelone su osvojili dvanaest zlatnih lopti.

Jedna od najinteresantnijih zanimljivosti vezanih uz ovu nagradu je činjenica da ju je samo jedan golman uspio osvojiti tijekom svih ovih godina. To je bio Rus Lav Yashin. Uz europske i južnoameričke igrače i jedan afrički igrač se može pohvaliti činjenicom da je osvojio zlatnu loptu. Bio je to George Weah koji je igrajući za AC Milan 1995. godine osvojio ovu prestižnu nagradu.

Baloon d or nagrada i njezine inačice

Baloon d or nagrada je tijekom vremena doživjela određene inačice. Naime, te inačice su osmišljeni kako bi se povećao prestiž baloon d or nagrade. Prva takva inačica je bila nagrada “Super baloon d or” koja je dodijeljena Alfredu Di Stefanu 1989. godine. Di Stefano ju je osvojio ispred Michela Platinija i Johana Cruyffa. Super baloon d or je dodijeljene samo te godine i nikada više. Football player of the century je još jedna inačica baloon d or nagrade koja je dodijeljena 1999. godine kada ju je osvojio brazilski nogometaš Pele. Četiri godine prije Pele je osvojio i počasnu baloon d or nagradu za svoje zasluge u nogometu. Istu nagradu 2005. godine je osvojio i argentinski nogometaš Maradona.

U 2020. godini izabrana je Ballon d’Or Dream Team u koju su uvršteni: Lav Yashin, F. Beckenbauer, Cafu, P. Maldini, L. Mateusa, Xavi, Pele, Maradona, Ronaldo, Cristiano Ronaldo i L. Messi. S obzirom da se baloon d or nagrada do 1995. godine dodjeljivala isključivo europskim nogometašima, France Football je 2016. godine izdao listu igrača koji su trebali osvojiti ovu nagradu da nije postojalo pravilo da samo europski igrači mogu osvojiti baloon d or.

Tagovi:

Više članaka

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica je jedna od prvih informacija koju moraju naučiti djeca kada počnu trenirati rukomet. Trajanje rukometne utakmice ovisi o tome o kojem je uzrastu momčadi riječ. Uzrasti

Što je zaleđe u nogometu

Što je zaleđe u nogometu

Što je zaleđe u nogometu je podatak koji nogometni zaljubljenik najteže može objasniti nogometnom laiku. Nogometna igra ima mnogo definiranih pravila, a jedno od njih se odnosi na zaleđe. Naime, zaleđ

Što je fair play

Što je fair play

Svi koji se bave sportom, bilo na rekreativan ili profesionalan način, trebali bi znati što je fair play u sportu. Fair play u sportu označava koncept koji sadrži nekoliko osnovnih vrijednosti. Osnovn