Brza čokoladna torta

Brza čokoladna torta

Brza čokoladna torta spremna za čas! Impresionirajte svoje prijatelje i obitelj!

Kažu da se svatko ima svoju preferenciju u kuhinji: jedni vole raditi konkretne obroke i delicije, dok se drugi daju u kuhinju samo kad su u pitanju torte i kolači. Ukoliko si jedan od onih iz prve kategorije, vjerojatno ti je pojam rađenja kolača povezan sa neredom, dugim boravljenjem u kuhinji i općenito s nečim što te ne zanima. Ipak, dolaze u goste starci od dečka? Želiš impresionirati novu familiju? Imaš curu koja voli slatko? Brza čokoladna torta bolja je opcija od kupovine gluposti. Nauči sam odnosno sama kako složiti tortu od čokolade i uživaj u domaćim poslasticama. Brza čokoladna torta ne zahtjeva nikakve posebne rekvizite – posluži se onim što imaš u kuhinji. U pitanju je kalup za pečenje, mikser i tek pokoja posuda. Za brzu čokoladnu tortu najveći dio posla otići će na pripremanje biskvita – zato odmah uključi pećnicu na 180 stupnjeva. Bacimo se na sastojke i pripremu:

Brza čokoladna torta: sastojci, priprema biskvita.

Brza čokoladna torta sastojat će nam se od tri biskvita, a za svaki od njih potrebne su sljedeće namirnice: 3 jaja, 5-6 žlica šećera, 3 žlice ulja, 3 žlice mlijeka, 3 žlice kakaa, 3 žlice glatkog brašna i pola praška za pecivo. U kalup za pečenje (standardnog promjera od 25-28 cm) stavite papir i premažite ga lagano margarinom. Pećnicu ste već, nadamo se, zagrijali na 180 stupnjeva. Zatim u posudu stavite brašno, prašak za pecivo i kakao koje ste prije toga prosijali. Zasebno stavite 3 jaja (žumanjak i bjelanjak) i šećer te mikserom umutite dok ne dobijete pjenastu i žutu smjesu. Potom ubacite brašno i ostatak koji ste prosijali u tu posudu, mikser stavite na najslabiju razinu te lagano dodatno miksajte i ubacite mlijeka. Sve to ubacite u kalup te pečete jedno 20-25 minuta. Brza čokoladna torta zahtjeva tri biskvita stoga ponovite ovaj korak tri puta. Sve što je ostalo je napraviti fil i sirup!

Brza čokoladna torta: priprema fila i sirupa.

Dok se biskvit priprema u pećnici, mi za to vrijeme se bacamo na pripremu fila i sirupa. Za fil je potrebno 300 g čokolade za kuhanje i još 300 grama neke druge (za ovaj recept predvidjeli smo bijelu čokoladu), pola litre vrhnja za šlag i 125 grama margarina. Počnite tako da trgate čokoladu i stavite ju u lonac. Dodajte vrhnje za šlag i stavite na laganu vatru dok se sva čokolada ne istopi. Tokom ovog procesa lagano miješajte sadržaj u loncu. Kada se sve istopi i smjesa postane glatka, dodajte margarin u malim kockicama i čekajte da se i on otopi. Tvoja brza čokoladna torta sada ima i svoj fil, samo pusti ga da se ohladi dok pripremaš biskvit. Kada se ohladi, fil će se lakše moći rasporediti po biskvitu. Za sirup jednostavno pomiješaj žlicu kakaa, decilitar toplog mlijeka, 7 žlica šećera i 3 dcl vode i kuhaj par minuta na laganoj vatri. Kad je brza čokoladna torta spremna za slaganje koristi metodu: biskvit – sirup – fil. Dobar tek!

Tagovi:

Više članaka