Izvanbračna zajednica što je

Izvanbračna zajednica što je

Izvanbračna zajednica što je u očima zakona

Izvanbračna zajednica što je u prema važećim zakonima u Hrvatskoj, donedavno nije bilo jasno dok zakon to nije definirao. Svaka zajednica bez potpisivanja braka između osoba različitog spola, ili osoba istog spola koja traje dulje od tri godine u očima zakona naziva se izvanbračna zajednica. Ukoliko par ima dijete ili djecu smatra se izvanbračnom zajednicom od rođenja djeteta bez potpisivanja braka.

Zakonski nije definirano da li osobe moraju živjeti i biti prijavljene na istoj adresi, međutim sudska praksa je definirala da osobe ne moraju živjeti na istoj adresi da bi bile u izvanbračnoj zajednici. U tom slučaju je potrebno dokazivati postojanje izvanbračne veze.

Nije neuobičajeno da partneri ne potpisuju brak a da su u vezi, pa izvanbračna zajednica što je dulja to je jasnije za utvrditi da se radi o izvanbračnoj zajednici. Svaka izvanbračna zajednica traje dok ne dođe do potpunog prekida svih odnosa. Prestanak nije uvjetovan rastavom braka jer ništa nije ni potpisano, već prestankom uvjeta zajedničkog života.

Izvanbračna zajednica što je bez djece ili sa djecom

Izvanbračna zajednica što je sa djecom ili djetetom koje se rodi u takvoj zajednici, bez obzira radi li se o vezi dvoje ljudi istog ili različitog spola. Kako smo već naveli u očima zakona ako nema djece u takvoj zajednici potrebno je da zajednica traje najmanje tri godine. Međutim rođenjem djeteta zajednica počine i prije.

Zakon izvanbračnu zajednicu tretira jednako kao i brak. Dijete i djeca rođena u izvanbračnoj zajednici imaju jednaka prava na roditeljstvo i uzdržavanje, školovanje kao da su roditelji u braku. A partneri roditelji također kao da su u braku imaju jednaku obavezu i prava na brigu o djetetu ili rođenoj djeci u izvanbračnoj zajednici.

Izvanbračna zajednica što je kad dolazi do prekida takve zajednice a rođena su djeca u takvoj vezi? Jednako kao i bračna zajednica, postupak oko skrbništva nad djecom je isti kao da su roditelji bili u braku. Jedina razlika je što nema sudskog postupka rastave ili poništavanja braka.

Izvanbračna zajednica što je kod nasljeđivanja

Izvanbračna zajednica što je u slučaju kada jedan od partnera premine, a postoji imovina bilo zajednička ili imovina preminulog partnera. U očima zakona s obzirom da je izvanbračna zajednica izjednačena kao i bračna zajednica, tako je i nasljedno pravo slijedi iste principe.

Partner preminule izvanbračne osobe ima pravo nasljeđivanja imovine preminulog. Životne situacije mogu biti različite u velikom broju i zakon ne može obuhvatiti sve moguće situacije. Međutim, zakon propisuje osnove. Ukoliko preminuli partner ima dijete zajedničko ili sa nekim drugim parterom iz bivše veze ili braka, preživjeli partner iz izvanbračne zajednice ima pravo na polovinu imovine koju dijeli sa djetetom preminulog, ako oporukom ili drugim dokumentom nije drugačije uređeno.

Izvanbračna zajednica što je kod nasljeđivanja kad preminuli nema djece? Tada nasljedni partner dijeli imovinu sa roditeljima preminulog i to tak oda preživjeli partner nasljeđuje polovicu a roditelji drugu polovicu koju dijele između sebe. Ukoliko oba roditelja preminulog partnera nisu živi, preminuli partner nema djece, preživjeli partner nasljeđuje cjelokupnu imovinu.

Tagovi:

Više članaka