Kada je vrijeme za zamjenu vozila

Kada je vrijeme za zamjenu vozila

Kada treba zamijeniti vozilo

Imate vozilo koje stalno popravljate, financijski vam je to postalo preveliki teret jer svaki slobodan novac koji ste uštedjeli dajete na popravke vašeg vozila ili još gore zadužujete se da biste popravljali automobil. Financije su mnogim segmentima života važan faktor, novac ako ga nemate dosta je bitna činjenica, a to ako se vozite u starom automobilu kojeg morate stalno popravljati svakako u vašoj glavi vrti misao da je vrijeme za nabavku novog ili rabljenog vozila koje je u boljem stanju nego ovo vaše kojeg sada vozite.

Jedna od varijanti koja vam može pomoći da se odlučite na kupovinu novog ili boljeg rabljenog automobila su gotovinski krediti koje možete realizirati vrlo brzo. No, ukoliko imate nešto ušteđevine koju možete iskoristiti kao polog za gotovinski kredit moći ćete nabaviti i bolji automobil.

No, što je mjerilo i kada je trenutak da zamijenite vozilo? Da li je to učestalost popravaka, da li je to sigurnost automobila u kojem se vozite, njegova dotrajalost uslijed godina starosti jer iskreno ne možete voziti auto 50 godina, ako ništa drugo lim će se raspasti.

Da li je vaše vozilo pouzdano za vožnju

Olakšanje kod donošenja odluke može vam biti i procjena pouzdanosti vozila kojeg vozite. Ukoliko vas vaše vozilo ostavlja na cesti prečesto, zahtijevat će učestale popravke kao rupa bez dna. No, to i nije tako strašno ukoliko ti popravci ne zahtijevaju veće svote novaca čime ako zbrojite sve popravke na razini godine dana mogli biste se neugodno iznenaditi koliko ste novaca već ulupali u auto koji vas stalno ostavlja na cesti u kvaru. Ili imate lošeg mehaničara ili je vaš automobil spreman za prodaju ili trajno umirovljenje na nekom otpadu.

Sigurnost vozila vam treba biti najvažnija, iako to značilo da ćete se trebati kreditno zadužiti jer ne raspolažete sa dovoljno gotovine za kupovinu novog ili drugog rabljenog vozila. Ukoliko vozite neispravan i nepouzdan automobil ugrožavate i svoju sigurnost, sigurnost svih koji se voze sa vama, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu. Na primjer otkažu vam kočnice, vi ste tempirana bomba na cesti jer ne možete kontrolirati svoje vozilo i zaustaviti se na vrijeme.

Trošak popravaka iznose više nego vaše vozilo

Odluku o zamjeni vozila vam može potaknuti i iznos novca kada zbrojite sve popravke u godini dana koje ste dali za vaše vozilo samo da bi ono bilo u voznom stanju i osiguralo vam određenu razinu sigurnosti u prometu. Taj iznos kada zbrojite može na godišnjoj razini premašiti i vrijednost samog vozila. E to je trenutak da prerežete i odlučite da je vrijeme za nabavku drugog automobila.

Čak i kada jedan popravak iznosi znatnu sumu novaca, na primjer iznos popravka je polovica vrijednosti vašeg starog rabljenog automobila, dobro razmislite da li ćete toliko novca utrošiti na popravak ili ne, bez obzira imate li ušteđevine ili ne. Možda je pametnija odluka taj novac namijeniti za polog gotovinskom kreditu ili polog za nabavku drugog ispravnog vozila. Ukoliko uspijete prodati staro vozilo za neki iznos to vam može podebljati iznos za polog i kupovinu novog vozila.

Naravno nemaju svi mogućnost kupiti novi automobil, neki će nabaviti rabljeni ali ispravniji automobil u odnosu na ovaj kojeg stalno morate popravljati. No, uvijek postoji mogućnost posudbe novca ili korištenje automobila na leasing rate s mogućnosti kupovine po isteku leasinga ili bez te mogućnosti.

Tagovi:

Više članaka

Istražujući Obalu: Najljepše Plaže Hrvatske

Istražujući Obalu: Najljepše Plaže Hrvatske

Uzduž obale Jadranskog mora, Hrvatska krije niz prelijepih plaža koje oduzimaju dah svojom prirodnom ljepotom i čistoćom. Mnogi turisti već su otkrili popularne destinacije poput Zlatnog rata na Braču