Kada se dijete oduzima majci

Kada se dijete oduzima majci

Kada se dijete oduzima majci i koji su najčešći povodi za tako nešto?

Mnogi kažu da su djeca najveća sreća u životu, no i dan danas imamo brojne slučajeve u kojima se roditelji ne odnose prema svojoj djeci dovoljno odgovorno. Ponekad te neodgovornosti mogu probiti jednu granicu, a tad socijalna skrb može pokrenuti postupak za oduzimanje djece roditeljima. Razlozi za oduzimanje djece mogu biti raznoliki, no Zakon nalaže da se dijete oduzima kada roditelji ne poštuju njihova prava, odnosno kada zlorabe svoja roditeljska prava. Ukoliko je dijete fizički zlostavljano, ostavljeno, ukoliko se spolno iskorištava, psihološki maltretira, daje mu se alkohol ili opojne druge i na druge načine ga se zlostavlja, tada postoje osnovni uvjeti za pokretanje takvog postupka. Kada se dijete oduzima majci, ona i dalje ima pravo dobiti natrag svoje dijete ukoliko su razlozi radi kojeg je dijete oduzeto riješeni i naravno ukoliko dijete u pitanju nije usvojeno. Na pitanje kada se dijete oduzima majci odgovor može biti raznolik, no glavna odrednica je nepoštivanje prava djeteta odnosno zloporaba roditeljskih prava.

Kada se dijete oduzima majci? Može li netko meni oduzeti dijete?

Da biste izgubili pravo skrbi nad svojim djetetom, morat ćete doista grubo zanemarivati roditeljske obveze. Sustav Vam ne oduzima dijete ukoliko ga disciplinirate u parku, ukoliko ono plače zato jer se Vi derete na njega radi ovog ili onog razloga.. Kada se dijete oduzima majci? Dijete se oduzima tek kada centar za socijalnu skrb pokrene o tome postupak. Hrvatska država, kao i ostale zemlje bivše Jugoslavije, često u situacijama zloporabe roditeljskih odgovornosti primjenjuje privremeno oduzimanje djeteta. Ovom metodom mnogi roditelji dobiju jasan znak da rade nešto što ne štima. Ipak, ukoliko se dijete u međuvremenu usvoji, tada roditelj gubi ikakvu šansu za ponovnim dobivanjem skrbi nad svojim djetetom. Naravno, ukoliko Vam je privremeno oduzeto dijete, ono se ne aplicira odmah za posvajanje. Sustav socijalne skrbi vrlo je osjetljiva tema i svaki model ima prednosti i mane, no kada se dijete oduzima majci uvijek su iza toga grubi prijestupi roditeljskih prava.

Kada se dijete oduzima majci? Što nakon toga?

Dijete se oduzima roditeljima tek kada za to postoje dokazani razlozi, ali i brojni razlozi. Sustav ne funkcionira tako da pri svakoj prijavi odmah se pokreće postupak za oduzimanje djeteta – da biste ušli u tu zonu, potrebno je drastično povrijediti prava djeteta. Svaka normalna osoba zna da je djetinjstvo najbitnija faza razvoja vrijednosti i karaktera svakog čovjeka – samo oni koji aktivno uništavaju djetetu djetinjstvo, bilo putem fizičkog nasilja, psihološkog ili seksualnog maltretiranja ili uskraćivanjem osnovnih fizionomskih potreba; otvaraju sebi mogućnost da im se oduzme dijete. Kada se dijete oduzima majci? U takvim slučajevima. Kao što smo već rekli, kada se dijete oduzima majci, obično je u pitanju privremena mjera. Trajno oduzimanje skrbi nad djetetom puno je rjeđa pojava. Ipak, ona nije napisana bez veze jer postoje slučajevi u kojima je jednostavno najbolje za dijete da ga se makne od nesposobnog roditelja. Zahtjev za postupkom može zatražiti ne samo Centar, već i drugi roditelj, dijete ili pravobranitelj za djecu.

Tagovi:

Više članaka