Kako saznati krvnu grupu

Kako saznati krvnu grupu

Kako saznati krvnu grupu i što je to uopće krvna grupa

Da bi lakše usvojili znanje o tome kako saznati krvnu grupu, poželjno je da znate što je to uopće krvna grupa. Naime, krvna grupa predstavlja jednu vrstu klasifikacije krvi. Navedena klasifikacija se temelji na analizi postojanja i nepostojanja određenih antigenih struktura na crvenim krvnim stanicama, odnosno na eritrocitima. Antigene strukture mogu biti: bjelančevine, ugljikohidrati, glikoproteini itd. Postoji četiri krvne grupe i to su: krvna grupa A, krvna grupa B, krvna grupa AB i krvna grupa 0. Kako saznati krvnu grupu ovisi i o tome koju krvnu grupu imaju vaši roditelji. Naime, krvna grupa je nasljedna i vaša krvna grupa nastaje iz “suradnje” krvne grupe vaše majke i oca. Na temelju njihovih krvnih grupa vi možete procijeniti koju krvnu grupu vi imate. Znanstvenici su izdvojili dva važna elementa koja određuju svačiju krvnu grupu. To su ABO i rh. Spomenute krvne grupe mogu imati predznak +, -, 0, koji označava status rhd krvne grupe.

Kako saznati krvnu grupu?

Postoji nekoliko znanstveno provjerenih postupaka pomoću kojih možete saznati svoju krvnu grupu. To kako saznati krvnu grupu ovisi o vama, tj. o vašem odabiru postupka za otkrivanje krvne grupe. Prvi postupak uključuje vaše roditelje ili vašeg doktora opće prakse. Raspitajte se kod svojih roditelja da li imaju negdje zabilježen podatak o tome koja je vaša krvna grupa. Istu stvar možete priupitati svojeg doktora. Sljedeći postupak se odnosi na vađenje krvi u domu zdravlja. Napomenite doktoru da želite saznati svoju krvnu grupu i on će vam je reći nakon što analizira vašu krv.

Jedan od postupaka kako saznati krvnu grupu se odnosi i na dobrotvorno darivanje krvi. Prilikom darivanja krvi, vaša krv prolazi razne analize pa i analizu krvne grupe. Priupitajte djelatnike koji rade na donaciji krvi koja je vaša krvna grupa i oni će vam to rado reći. Ukoliko se užasavate vađenja krvi, svoju krvnu grupu možete saznati i uz pomoć testa sline.

Kako saznati krvnu grupu i zašto je to bitno

Osim što je važno da naučite koji sve postupci postoje koji će vam pomoći u tome kako saznati krvnu grupu, potrebno je da znate i zašto je bitno znati koju krvnu grupu imate. Jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg bi trebali znati svoju krvnu grupu leži u činjenici da vam znanje tog podatka može uvelike pomoći kod hitne medicinske pomoći. Pravovremena transfuzija odgovarajuće krvne grupe vam može spasiti život. Drugi razlog je taj što poznavanjem vlastite krvne grupe možete pomoći drugoj osobi. Naime, bolnice često objavljuju da trebaju obnoviti zalihe određene krvne grupe i ako se traži vaša krvna grupa u tom slučaju možete biti od pomoći.

Usvajanjem znanja o tome kako saznati krvnu grupu će vam pomoći i kod planiranja zdrave trudnoće. Ukoliko majke poznaju svoju krvnu grupu, to im može pomoći u predviđanju određenih stanja tijekom trudnoće i zbog toga mogu pravovremeno poduzeti odgovarajuće korake. Također, ukoliko znate svoju krvnu grupu možete si smanjiti rizik od određenih zdravstvenih stanja.

Tagovi:

Više članaka

Što je Sildenafil

Što je Sildenafil

Ukoliko ste naletjeli na pojam sildenafil i ne znate što je Sildenafil, pročitajte ovaj tekst i saznajte sve o tome. Sildenafil opušta krvne žile i na taj način dolazi do povećanog protoka krvi u odre

Kako nastaje tumor

Kako nastaje tumor

Mnogi od nas se užasavaju od pomisli na tumor. No, malo nas zna točno što je to i kako nastaje tumor. Postoji mnogo vrsta tumora i on se može razviti u bilo kojem dijelu tijela. Naziv pojedinog tumora

Kako nastaje zlato

Kako nastaje zlato

Mnogi od nas su opčinjeni zlatom, ali malo nas zna što je i kako nastaje zlato. Zlato je jedan od kemijskih elemenata koji se nalaze u periodnom sustavu elemenata. Oznaka mu je Au, koja dolazi od lati