Kako saznati porijeklo prezimena

Kako saznati porijeklo prezimena

Kako saznati porijeklo prezimena i baviti se genealogijom?

Svi mi dolazimo iz nekog rodoslovnog stabla i prije ili kasnije može nas zainteresirati naše naslijeđe. Što je genealogija? U historiografiji, dakle u povijesnoj znanosti, genealogija je pomoćna povijesna disciplina koja se bavi rodoslovljem i povijesti nekog roda ili zajednice. Kako saznati porijeklo prezimena? Da biste otkrili vlastito porijeklo prezimena, možete se poslužiti online bazama podataka koja će biti dovoljna kako biste saznali odakle dolazi Vaše prezime. Većina Vas ipak će o svom prezimenu i porijeklu znati već nešto putem svojih roditelja ili baka i djedova. Kako saznati porijeklo prezimena drugih? Baš na isti način – pomoću online baza podataka lako ćete znati odakle dolazi pojedino prezime. Osim toga, ukoliko znate jezike, poznati su Vam i tipični leksemi određenih jezika. Svatko tko pročita Smith zna da je riječ engleskog porijekla, kao što je Schmidt njemačkog porijekla. Naravno, oni koji to tako mogu otkriti neće ni tražiti online ništa više. Ipak, idemo na teže slučajeve.

Kako saznati porijeklo prezimena: što kada navedene solucije nisu dovoljne?

Ukoliko imate vrlo specifično ime i ne možete otkriti povijest prezimena, što uraditi? Kako saznati porijeklo prezimena? Ukoliko ne znate porijeklo, ali imate neke druge informacije, one će Vam u Vašem istraživanju znatno pomoći. Znate li odakle je osoba u pitanju? Ako ste to Vi, pokušajte doći do informacija odakle dolaze Vaši preci. Geografska lokacija pomoći će nam da bolje specificiramo odakle je prezime. Dakle, ukoliko znate da Vam je daleki predak iz, primjerice Like, onda je idući korak potražiti u arhivima zadanog mjesta više o Vašem prezimenu. Arhiv Vam je najpouzdaniji način za dolaženje do informacija o porijeklu prezimena. Jednostavno uzmite to prezime i potražite u bazi podataka arhiva gdje se spominje, a zatim pročitajte dokumente na kojima se ono nalazi. Tada možete početi zaključivati odakle je prezime. U arhivima ćete često pronaći prezimena u novinskim člancima, u pravnim dokumentima ili javnim dokumentima. Morate znati da ukoliko Vas zanima kako saznati porijeklo prezimena, morat ćete se ipak malo potruditi doći do odgovora.

Kako saznati porijeklo prezimena: online baze podataka ili arhivi? Koja je razlika?

Sada smo zaključili da ukoliko Vas zanima kako saznati porijeklo prezimena možete birati između pretrage na internetu i posjeti arhiva. Koja je razlika? Što je bolje? Naravno da vjerojatno već nagađate što ćemo Vam reći. Online baze podataka mogu biti nepouzdane, odnosno Vi niste sigurni kako je netko skupio sve te informacije, a na određenim stranicama neće moći ni doći do te informacije. Isto tako online baze podataka češće će govoriti o nekom općem, lingvističkom porijeklu prezimena. Ukoliko Vas zanima detaljnije o nekom prezimenu saznati, tu nastupaju arhivi. Arhivi su skup pravih starih dokumenata i Vi ćete posjetom arhivu sami doći do svog odgovora zaključivanjem i čitanjem starih dokumenata. U arhivu ste Vi ti koji saznajete odgovor na svoje pitanje putem informacija koje Vam daju stari spisi. Zato, odgovor na pitanje kako saznati porijeklo prezimena uvelike ovisi o tome što Vas zanima. Ako je to samo lingvističko porijeklo prezimena – odgovor je internet. Ako Vas zanima odakle dolazi Vaša obitelj, tko je koga ženio i tko je gdje radio – jedini pravi odgovor je pretraga u arhivima.

Tagovi:

Više članaka