Kako vratiti povjerenje

Kako vratiti povjerenje

Kako vratiti povjerenje u sebe

Svatko od nas ima u nekom trenutku života nedostatak samopouzdanja nalazi se u situaciji i pita se kako vratiti povjerenje u samog sebe. Čak i osobe koje djeluju kao najsamopouzdanije osobe koje poznajete imaju trenutke kad sumnjaju u svoje sposobnosti i u strahu su ili nedoumici da nešto ne mogu ili ne znaju napraviti.

Ne postoji osoba koja sve zna, koja je najpametnija, koja je neoboriva u nečemu. Postoje više ili manje uspješni ljudi različitih karaktera. Osoba može biti jako zatvorena i nekomunikativna, a to ne znači da nema povjerenja u samu sebe. I obrnuto, vrlo komunikativna osoba otvorena prema drugim ljudima može imati niski nivo samopouzdanja i ta komunikacija zapravo pomaže u skrivanju manjka samopouzdanja.

Niste uspjeli dobiti posao ili položiti ispit, niste uspjeli razveseliti dragu osobu pao vam je nivo samopouzdanja i želite znati kako vratiti povjerenje u sebe. Ništa lakše: prisjetite se svih svojih uspjeha, opustite se, imajte vjeru da upravo vi vrijedite, volite i cijenite sami sebe, budite sebi na prvom mjestu i na kraju iako ne najmanje važno, nemojte se bojati grešaka. Svi griješimo, a bitno je da iz tih grešaka učimo.

Kako vratiti povjerenje partnera

Nalazite se u vezi i na neki način ste iznevjerili partnera. Niste ispunili njegova očekivanja, lagali ste partneru ili prevarili ste partnera. U situaciji kad se radi o nekoj drugoj osobi povjerenje je izuzetno važno, jer ne radi se samo o vama. Kako vratiti povjerenje partnera kojeg ste povrijedili?

Prvo pustite da se slegne prašina, ali nemojte čekati predugo jer bi to moglo značiti da vam nije stalo ili da će partner krenuti svojim putem. Pokušajte shvatiti zašto ste izgubili partnerovo povjerenje, koji je uzrok tome. Stavite se u partnerove “cipele”, razmislite kako bi vama bilo da ste na partnerovom mjestu.

Kad ste shvatili da ste pogriješili, riječi “žao mi je” mogu biti od ključnog značaja, niste u ringu ili areni gladijatora da ne smijete pokazati slabost i ispričati se. Ovisno o težini uzroka gubitka povjerenja partnera, tako će vaš partner i reagirati. Kako vratiti povjerenje partnera ne ovisi samo o težini uvrede, nego i ponosu i egu partnera i njegovom karakterom. U svakom slučaju iskreni razgovor je korak za povratak povjerenja partnera.

Kako vratiti povjerenje roditelja

Niste položili ispit na fakultetu ili oštetili ste obiteljski automobil i zdušno ste slagali roditeljima. Naravno, u svakoj laži su kratke noge, a roditelji vas poznaju jako dobro. Iako je jedna od faza odrastanja i faza laganja i prikrivanja istine roditeljima, naročito u pubertetu kada otkrivate potpuno drugi svijet izvan roditeljskog gnijezda, sve je to normalno.

Slagali ste, sad vam je žao, a ne znate kako vratiti povjerenje roditelja jer inače imate dobar odnos sa roditeljima i ne želite neiskren odnos. Kao i u svim vezama i odnosima, iskrenost je najvažnija. Iskrena komunikacija u kojoj će vaši roditelji shvatiti da vam je žao i da ste uvidjeli grešku koju ste napravili, zapravo će biti ponosni na vas jer ste sami došli do činjenice da to što ste napravili nije dobro i želite to ispraviti.

Roditelji nas vole jako puno, i neki više neki manje skloni su praštati naše greške. Topla riječ i iskren razgovor sa roditeljima svakako je ispravan put kako vratiti povjerenje roditelja.

Tagovi:

Više članaka