Kako znati da pas umire

Kako znati da pas umire

Kako znati da pas umire? Najčešći znakovi da je Vaš ljubimac na zalazu života.

Nitko ne voli pričati o tome, no činjenica jest da kućni ljubimci, koliku god nam radost nosili tokom godina, na kraju nas uvijek čeka rastanak. Psi žive znatno kraće nego ljudi pa se svaki vlasnik psa mora susreti s trenutkom kada se od svog ljubimca rastaje. Kako znati da pas umire? Psi su porijeklom zasebna vrsta vukova, s vukovima dijele zajedničkog pretka, a stručnjaci i veterinari uglavnom zaključuju da neki od tih vučjih instinkta postoje i u domestificiranim psima koje zovemo ljubimcima. Zašto spominjemo vukove? U čoporu vukova pravilo je takvo da ukoliko je jedan vuk preslab ili prestar da nastavi lutati s ostalima, on se ostavlja da ne bi kočio cijeli čopor. Upravo zato vukovi, a tako i psi, obično prikrivaju da nešto nije u redu. Prikrivaju kad ih nešto boli ili kad ih nešto muči. Kako znati da pas umire? Postoje simptomi, ali znajte odmah da će ih psi od Vas kriti sve dok je to moguće.

Kako znati da pas umire? Promjene u ponašaju pasa.

Najčešći znak da je Vaš ljubimac na zalazu života je nezainteresiranost za uobičajene aktivnosti koje pas voli. Neki veliki ljubitelji pasa govore da je stvar depresije. Premda pas nije depresivan, onako kako se ponaša ljudska vrsta bi mogla opisati kao “depresivno”. Sjedi i leži često? Ne veseli ga omiljena hrana? Ne raduje se jednakim intenzitetom kad se vratite s posla? Ovo bi mogli biti znakovi da je Vaš pas pred krajem svog životnog puta. Kako znati da pas umire? Psi žive u prosjeku 10-15 godina, a ovisno o pasmini taj broj se mijenja. Ipak, nakon 12 godina života trebate se polako početi spremati na trenutke rastajanja. Premda je s time teško se suočiti, nađite hrabrosti to napraviti jer jedino tako ćete svom psu priuštiti dobre zadnje dane te pametno iskoristiti preostalo vrijeme koje imate s njim. Kako znati da pas umire i to izdržati? Odvojite dodatno vrijeme za Vašeg psa i pomozite tu u ovom periodu.

Kako znati da pas umire? Fizičke promjene.

Postoje i fizičke promjene koje Vam mogu pomoći u ustvrđivanju da Vaš par umire. Prvo u redu je promjena boje desni – ukoliko vitalni organi kod Vašeg psa se polako isključuju, to znači manje kisika do svih psećih stanica, a isto tako i promjena boje desni. Kada organi počinju otkazivati, boja desni sve više naginje plavoj ili ljubičastoj. Naravno, ne treba se zanijeti jer postoje i druge stvari koje mogu to prouzročiti, a ako se to dogodi kod psa koji je veseo i pun energije, zakažite sastanak kod veterinara kako biste shvatili u čemu je zapravo problem. Kako znati da pas umire? Promjena u disanju također je vrlo jasan znak da je pas u zadnjim trenutcima života. Razlog za promjenu u disanju je isti kao i kod desni – otkazivanje vitalnih organa. Kako znati da pas umire? Oprostiti se od kućnog ljubimca nikad nije lako, ali ako se na to bolje pripremimo, možemo mu priuštiti najbolje zadnje dane!

Tagovi:

Više članaka