Kako znati kad su plodni dani

Kako znati kad su plodni dani

Kako znati kad su plodni dani i poznavanje svog tijela

Kako znati kad su plodni dani je pitanje koje je svaka žena, djevojka barem jednom postavila sama sebi. Svaka žena ili djevojka bi trebala poznavati svoje tijelo, kako funkcioniraju organi za reprodukciju, hormonalne cikluse u organizmu, kao i vlastiti menstrualni ciklus. Sve su to prirodne pojave sa kojima ženska populacija živi od puberteta do kraja života.

Žene uobičajeno žele pratiti svoje plodne dane bilo zbog namjere začeća, ali i da izbjegnu začeće. Praćenje vlastitog ciklusa ženu može zaštiti od neplanirane trudnoće ali pomoći u realiziranju trudnoće.

Uobičajeno žene ako prate svoje tijelo tokom menstrualnog ciklusa mogu potvrditi da tokom mjeseca osjećaju neke promjene poput bolova i grčeva u donjem dijelu trbuha, natečenost grudi, pojačani iscjedak, ali i povećani libido do kojeg dolazi zbog porasta testosterona tokom ovulacija. Kako znati kad su plodni dani može pomoći nekoliko metoda praćenja tjelesnih promjena, ali i farmaceutski testovi na bazi urina ili sline koji mogu pokazati da li je žena u ovulaciji ili nije.

Kako znati kad su plodni dani metodama praćenja

Metodama praćenja vlastitog tijela i izračuna možete vrlo lako doći do odgovora na pitanje kako znati kad su plodni dani. Svim ženama je jako dobro poznata metoda praćenja i izračuna kalendara ovulacije. Ova metoda kalendara se primjenjuje kada je menstrualni ciklus stabilan, odnosno kada svaki mjesec traje ujednačeni broj dana. Ova metoda je manje učinkovita kada se trajanje menstrualnih ciklusa iz mjeseca u mjesec mijenja, na primjer jedan mjesec traje 24 dana, a sljedeći 32 dana. Za ovu metodu je potrebno pratiti menstrualni ciklus barem šest mjeseci kako bi izračun bio točan. Uobičajeno kod žena koje imaju ciklus 28 dana, njena ovulacija je 14 dan, s time da treba uzeti u obzir da su plodni dani u rasponu od 11tog do 17 dana. Jajna stanica živi jedan do dva dana od ovulacije, a spermatozoidi i do tri dana.

Sljedeća metoda kako znati kad su plodni dani je mjerenjem temperature. Progesteron, hormon koji dolazi jedan do dva dana nakon ovulacije povećava baznu temperaturu tijela. Mjerenje temperature žena treba obaviti nakon minimalno šest sati sna, ujutro nakon buđenja i pratiti cijeli mjesec.

Treća metoda praćenja ovulacije je Billingsova metoda koja prati gustoću sluzi. Naime, dva dana prije ovulacije i dva do tri dana nakon sluz je ljepljiva i rastezljiva ako se stavi između prstiju ruke. Tri dana nakon ovulacije sluz je oskudna i nije više rastezljiva. Ova metoda se smatra vrlo pouzdanom bez obzira na trajanje ciklusa.

Kako znati kad su plodni dani uz pomoć ostalih metoda

Ostale metode koje vam mogu pomoći kod pitanja kako znati kad su plodni dani su metode uzroka sline i korištenje farmaceutskog testa na bazi urina.

Ako otprije imate mali mikroskop u kući, svoju ovulaciju možete pratiti pomoću sline iz usta. Naime, u uzorku sline iz usta će se 24 do 48 sati prije same ovulacije kada ga gledate pod mikroskopom pojaviti uzorak sličan paprati. Svi znamo kako paprat izgleda, barem smo jednom u životu bili u šumi i naišli na paprat.

Kako znati kad su plodni dani može pomoći i farmaceutski testovi na bazi urina koje možete nabaviti u ljekarnama. Nemojte takve testove nabavljati iz nepouzdanih izvora jer su takvi testovi onda i sami nepouzdani i mogu vas dovesti do neželjenih rezultata bez obzira želite li trudnoću ili nastojite se zaštititi od neželjene trudnoće. Testovi na bazi urina sa trakicama, na koje je potrebno pomokriti se, prate razinu luteinizirajućeg hormona koji se nalazi u urinu. Ako ovih hormona ima malo u urinu test će biti ili negativan ili sa malim brojem oznaka za prisutnost hormona i još nisu nastupili plodni dani, a suprotno velika prisutnost LH hormona potvrđuje plodne dane kao pozitivan ili test sa velikim brojem oznaka za prisutnost hormona.

Tagovi:

Više članaka