Otvaranje paušalnog obrta

Otvaranje paušalnog obrta

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 14:33
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Otvaranje paušalnog obrta: prvi koraci

Ukoliko ste odlučili otvoriti svoj obrt, postavljaju se mnoga pitanja oko toga – svi znamo opću floskulu da je na Balkanu birokracija prevelika. Kako izbjeći sve gužve i otvoriti svoj obrt bezbolno? U ovom članku provest ćemo Vas kroz nekoliko koraka putem kojih ćete biti gotovi sa otvaranjem svog obrta. Otvaranje paušalnog obrta najbolja je opcija za sve nove obrtnike. Paušalni obrt funkcionira isto kao i klasični, no s porezne strane je drukčiji. Ljudi se odlučuju na otvaranje paušalnog obrta najviše radi malih davanja državi i radi minimalne dokumentacije i papirologije. Krenimo redom:

Prvi korak pri otvaranju obrta je određivanje naziva. Naziv obrta odabrat ćete sami, a zatim morate odabrati i djelatnost obrta. To ne radite proizvoljno već birate – postoji nacionalna kategorizacija obrtnih djelatnosti koja je dostupna svim građanima online. Svi obrti mogu se svrstati u jednu od tri skupine: slobodni, vezani i povlašteni obrti. Ovisno o tome čime se mislite baviti, takav će biti i obrt.

Otvaranje paušalnog obrta: od osnivanja do osiguranja!

Osnivanje obrta obavljate u nadležnom uredu za gospodarstvo i obrt. Ono ovisi o Vašoj županiji. U Zagrebu postoje tri adrese gdje se može otvoriti obrt, ali u zadnje vrijeme je puno popularnije postalo otvaranje obrta digitalnim putem (e-obrti). Za to Vam je potreban OR obrazac i osobna. Isto tako za prostor obrta potreban je ugovor o zakupu ili pisani pristanak drugog vlasnika da ćete prostor koristiti za svoj obrt. Zatim slijedi izrada pečata koji mora sadržavati ime i adresu obrta. Da biste dobili pečat bit će potrebna kopija rješenja o upisu u registar obrtnika. Za ozbiljno vođenje obrta potreban je i žiro račun stoga se zaputite u banku pa otvorite i to. Otvaranje paušalnog obrta nastavlja se s prijavom u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Pokupite obrasce s HZMO-a i ne zaboravite da će Vam za ovaj korak biti potreban žig stoga ne preskačite korake! Upisivanjem u mirovinsko osiguranje automatski se upisujete i u zdravstveno! Otvaranje paušalnog obrta još malo pa je gotovo!

Otvaranje paušalnog obrta: porezna prijava i doprinosi.

Osim što ste se do sada upisali u brojne registre, ima još koji za obaviti: upišite se u porezni registar najkasnije 8 dana nakon početka rada u novom obrtu. Posjetite stranice Porezne uprave i pronađite obrazac RPO. S tim obrascem upisat ćete se u porezni registar. Svaki obrt plaća i komorski doprinos. Ukoliko ovaj članak čitate u 2021. godini, onda znate da je aktualno rješenje doneseno koje oslobađa obrtnike od plaćanja komorskog doprinosa prve dvije godine. Otvaranje paušalnog obrta smatra se gotovim kada ste riješili upis u porezni registar (i obavili sve korake prije tog). Tada ste službeno dio obrtnika, a porez plaćate ovisno o Vašem prometu. Porezni razredi podijeljeni su u 5 razina, a svake nove godine ponovo Vas se kategorizira ovisno o prometu prošle godine. Otvaranje paušalnog obrta isplati se jer je dokumentacija minimalna, a plaćanja državi također nisu velika. Ukoliko tek postajete poduzetnik, paušalni obrt je najbolji način za upoznavanje svijeta poduzetnika.

Tagovi:

Više članaka

Etički aspekti poslovanja banaka

Etički aspekti poslovanja banaka

Etički aspekti poslovanja banaka u zaštiti klijenata ključni su za izgradnju povjerenja i održivog odnosa između financijskih institucija i njihovih korisnika. Jedan od primarnih zadataka banaka je os