Promjena prezimena nakon udaje

Promjena prezimena nakon udaje

Promjena prezimena nakon udaje: što treba učiniti?

Žene koje planiraju uzeti muževo prezime nakon vjenčanja dužne su obaviti par zadataka kako bi se to i ostvarilo. Promijeniti prezime znači promijeniti sve osobne dokumente. Ukoliko Vas zanima promjena prezimena nakon udaje, morat ćete promijeniti ne samo svoju osobnu iskaznicu, već i putovnicu, zdravstveno, mirovinsko, kao i Vaš identitet u banci. Da biste promijenili prezime, prvo što je potrebno je u roku od 15 dana nakon vjenčanja poslati zahtjev za promjenom prezimena i promjenom osobne iskaznice. Ove stvari obavljate u poslovnicama Ministarstva unutarnjih poslova. U MUP-u je taj proces brzo gotov, a dobit ćete karton koji će vrijediti kao Vaša nova osobna, sve dok ne bude gotova prava. Izrada osobne obično se čeka do 15 dana, a uvijek možete žurno obaviti postupak za 48 sati – naravno za to ćete platiti puno više. Naravno da druga opcija ne koristi vanzemaljsku tehnologiju pa je osobna toliko brzo gotova, već je samo pitanje koliko jako ti treba nova osobna. Promjena prezimena nakon udaje počinje s osobnom kartom, no postoje i druge stvari koje moraš promijeniti.

Promjena prezimena nakon udaje: što još treba mijenjati?

Kada službeno promijeniš svoje prezime, vrlo je bitno odmah posjetiti svoju banku i promijeniti svoje podatke i tamo. Banke su puno ažurnije u tom procesu jer je dovoljan samo uvid u Vašu novu osobnu iskaznicu i oni će započeti proces promijene podataka u kojemu se Vas neće puno daviti. Koliko god to bila mala stvar, vrlo je bitno da ju obavite što prije kako ne bi slučajno došlo do komplikacija. Promjena prezimena nakon udaje zahtjeva da promijenite i Vaše podatke na zdravstvenom osiguranju. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu koja se također može promijeniti u MUP-u. Premda često mislimo kako je promjena prezimena u Hrvatskoj dugačak proces radi poznate post-socijalističke birokracije, no ustvari ukoliko odmah krenete obavljati stvari, možete sve svoje dokumente promijeniti u dan, dva. Promjena prezimena nakon udaje može se obavljati i postepeno, no smatramo kako je bolje odmah promijeniti sve podatke gdje je to potrebno kako biste izbjegli probleme prilikom osobne identifikacije.

Promjena prezimena nakon udaje može se obaviti brzo!

Promjena prezimena nakon udaje ne mora biti dug i zamoran proces. Par dana nakon vjenčanja posjeti MUP i promijeni svoju osobnu. Dok čekaš novu osobnu, zatraži preimenovanje na putovnici i na vozačkoj dozvoli. Obavi u istom danu i banku, a drugi dan posjeti HZZO i HZMO. Uplovi u brak sasvim sigurno i riješi te birokracije odmah prije medenog mjeseca. Napomena za one žene koje mijenjaju putovnicu: ukoliko Vam se ime ne poklapa na putovnici i osobnoj, nemojte putovati jer to može dovesti do komplikacija. Mudrije je: ili otputovati prvo, a mijenjati dokumente nakon putovanja ili odmah promijeniti dokumente, a tek s novima otići na medeni mjesec. Promjena prezimena nakon udaje je jednostavna i brzo ćeš ju obaviti. Bitno je znati koje sve dokumente je potrebno mijenjati i shvatiti kako je to proces koji se može zapravo vrlo brzo obaviti. Za dodatne informacije o promjeni osobne iskaznice u slučaju promjene prezimena kontaktirajte MUP ili posjetite njihove stranice.

Tagovi:

Više članaka