Što je mirovinsko osiguranje

Što je mirovinsko osiguranje

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 8:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je mirovinsko osiguranje i čemu služi

Što je mirovinsko osiguranje i čemu ono služi? Mirovinsko osiguranje je dio socijalnog programa koji funkcionira na način da zaposleni građani po zakonu od svoje bruto plaće odvajaju dio za mirovinsko osiguranje. Taj novac se uplaćuje u zajednički račun iz kojeg se isplaćuju mirovine svim građanima koji imaju uvjete za isplatu mirovine.

Zapravo to je sustav solidarnog socijalnog programa jer sadašnji radnici odvajaju novac za isplatu mirovina sadašnjim umirovljenicima koji više nisu radno sposobni. Također iz mirovinskog osiguranja se isplaćuju i naknade invalidima i njihovim članovima obitelji, ali i mirovine preminulih umirovljenika članovima obitelji ukoliko po zakonu imaju pravo koristiti mirovinu, na primjer djeca koja su na redovnom školovanju imaju pravo koristiti mirovinu preminulog roditelja dok su na redovnom školovanju.

Odgovor na pitanje što je mirovinsko osiguranje je zapravo oblik štednje i socijalna solidarnost svih građana koji rade za njihovu budućnosti, ali i za sadašnjost svih onih koji su isto tako uplaćivali u mirovinske fondove dok su radili za umirovljenike koji su tada primali mirovine.

Što je mirovinsko osiguranje obavezno

Što je mirovinsko osiguranje koje je obavezno. Ovisno o tome pripadate li starijim ili mlađim generacijama u Hrvatskoj je obavezno mirovinsko osiguranje koje poslodavci uplaćuju u mirovinske fondove od bruto plaće za svoje zaposlenike, plaćate mirovinski stup I samo za starije generacije, a za mlađe mirovinski stup I i mirovinski stup II.

Mirovinski stup I je sustav generacijske solidarnosti i plaćaju ga i starije i mlađe generacije, te se iz te sume novaca isplaćuju mirovine i naknade za invaliditet svima koji na to imaju pravo.

Mirovinski stup II koji je također obavezan no za mlađe generacije je zapravo mirovinski fond sa kapitalnim pokrićem u obliku štednje za koju se dobivaju određeni prinosi tokom godina. Što je mirovinsko osiguranje sa kapitalnim pokrićem? To su novčana sredstva koja se po zakonu moraju obavezno uplaćivati iz bruto plaće zaposlenika, no ta novčana sredstva se ulažu u dionice, obveznice, vrijednosnice ili su veliki oročeni depoziti kod banka koji donose prinos u obliku kamata. Ta sredstva će također budućim umirovljenicima biti osnova za isplatu mirovine, no u odnosu na stup I, osoba koja odlazi u mirovinu može u trenutku odlaska u mirovinu tražiti isplatu dio tih sredstva u visini 15% prema sadašnjim propisima, ali i ne mora već će mu se to isplaćivati kroz mirovinu.

Što je mirovinsko osiguranje dobrovoljno

Što je mirovinsko osiguranje koje je dobrovoljno? To je mirovinsko osiguranje stup III koji se uplaćuju novčana sredstva u obliku štednje kao dodatak mirovini, ali i uz mogućnosti isplate odjednom u punom iznosu osobi koja u trenutku odlaska u mirovinu to može zatražiti. Dobrovoljno mirovinsko osiguranje je dobrovoljno kako i sam naziv kaže i nije zakonom obavezno.

Dobrovoljnim mirovinskim osiguranjem tokom radnog vijeka građani mogu uplaćivati novčana sredstva koja će im danas sutra kada idu u mirovinu povećati iznos mirovine kada više ne budu radno sposobni. Njima će mirovina biti veća nego da uopće nisu uplaćivali dobrovoljno mirovinsko osiguranje.

Što je mirovinsko osiguranje, te što ono danas predstavlja sa u svim svojim oblicima možemo odgovoriti pojednostavljeno rečeno jest da je to prikupljanje novčanih sredstava za isplatu mirovina sadašnjim umirovljenicima, ali i kumuliranje novčanih sredstava za isplate budućih mirovina osobama koje tek trebaju ići u mirovinu. Obveznim mirovinskim osiguranjem se pune fondovi iz kojih se isplaćuju mirovine i fondovi za kapitalnu štednju sa prinosima, a dobrovoljno mirovinsko osiguranje je čisti oblik štednje za dane kada budete u mirovini.

Tagovi:

Više članaka

Kako zaraditi novac ne ustajući iz kreveta

Kako zaraditi novac ne ustajući iz kreveta

Kako zaraditi dodatan novac postaje sve traženije pitanje na internetu, kao i kako zaraditi od doma? Razlog tome je ne samo trenutna financijska i ekonomska situacija, već i želja za razvijanjem karij

Pogreške pri ulaganju koje treba izbjegavati

Pogreške pri ulaganju koje treba izbjegavati

Ulaganje se prema definiciji može opisati kao aktivnost koja se sastoji od posebnog izdvajanja resursa s ciljem kako bi se ostvarila određena dobit. Prema ekonomiji, resursi se identificiraju kao pove