Što je tlak zraka

Što je tlak zraka

Što je tlak zraka

Što je tlak zraka ili atmosferski tlak? Odgovor na ovo pitanje dobiven je iz spoznaje što je to zrak. Naime, zrak predstavlja skup molekula različitih plinova koje se kreću u različitim smjerovima i važno je napomenuti da su one u konstantnom gibanju. Ukoliko istovremeno veliki broj molekula udara u određenu površinu stvara se određena sila koja se naziva tlak zraka ili atmosferski tlak.

Radi lakšeg objašnjavanja što je tlak zraka, znanstvenici su se odlučili na to da se tlak zraka preračunava na jedinici površine od 1 centimetra kvadratnog. U ovom slučaju tlak zraka predstavlja težinu stupca zraka od površine do gornje granice zemljine atmosfere. S obzirom na to da su prirodni uvjeti na zemlji veoma različiti, odnosno da se tlak zraka neprestano prostorno-vremenski mijenja, znanstvenici su odredili standardni tlak zraka s kojim se uspoređuju svi ostali zabilježeni tlakovi zraka. Standardni tlak zraka je izmjeren na 45 stupnjeva geografske širine na morskoj razini pri temperaturi zraka od 0 stupnjeva.

Što je tlak zraka i kako se on mjeri

Spoznaja o tome što je tlak zraka će vam uvelike pomoći u tome kako se tlak zraka mjeri. Tlak zraka je mjerna jedinica koja se mjeri uz pomoć instrumenta koji se naziva barometar. Prvi prototipi barometra su korišteni u 17. stoljeću. Ti prvi barometri su koristili živu kako bi odredili vrijednost tlaka zraka. S obzirom da je u međuvremenu otkriveno da je živa otrovna, moderni barometri koriste silikonski kapacitivni senzor tlaka.

Spoznaja o tome što je tlak zraka pomogla je korištenju tlaka zraka u različitim ljudskim djelatnostima. Točno mjerenje tlaka zraka od izuzetne je važnosti u meteorologiji, jer se na taj način mogu precizno predvidjeti vremenske prilike na određenom području. Nadalje, mjerenje vrijednosti tlaka zraka je bitno i u zračnom prometu. Naime, sigurnost slijetanja pojedinog aviona ovisi o točnosti mjerenja tlaka zraka. Svako krivo mjerenje tlaka zraka može prouzrokovati neželjene nesreće tijekom slijetanja aviona. Stoga je važno da se koriste ispravni instrumenti tijekom mjerenja tlaka zraka.

Što je tlak zraka i koja je njegova poveznica s temperaturom

Što je tlak zraka i koja je njegova poveznica s temperaturom zraka su jedna od pitanja koja si postavljaju istraživači atmosferskih procesa. Poznato je da se gustoća zraka mijenja promjenom temperature zraka. Nadalje, poznato je da i promjenom gustoće dolazi do promjene tlaka zraka. Iz toga slijedi da svaka promjena temperature zraka utječe na promjene u tlaku zraka. Volumen zraka se mijenja promjenom temperature pa tako topli zrak ima veći volumen od hladnog zraka te zbog toga tlaka zraka u hladnom zraku brže opada s visinom nego u stupcu toplog zraka.

Da bi lakše shvatili što je tlak zraka i koja je njegova poveznica s temperaturom morate shvatiti da se u atmosferi događaju procesi kojima je cilj izjednačiti temperaturne vrijednosti između dvije različite zračne mase. S obzirom na to dolazi i do izjednačavanja vrijednosti tlaka zraka u tim dvjema različitim zračnim masama. Tlak zraka i temperatura su stalni predmet istraživanja klimatologa.

Tagovi:

Više članaka

Što je Sildenafil

Što je Sildenafil

Ukoliko ste naletjeli na pojam sildenafil i ne znate što je Sildenafil, pročitajte ovaj tekst i saznajte sve o tome. Sildenafil opušta krvne žile i na taj način dolazi do povećanog protoka krvi u odre

Kako nastaje tumor

Kako nastaje tumor

Mnogi od nas se užasavaju od pomisli na tumor. No, malo nas zna točno što je to i kako nastaje tumor. Postoji mnogo vrsta tumora i on se može razviti u bilo kojem dijelu tijela. Naziv pojedinog tumora

Kako nastaje zlato

Kako nastaje zlato

Mnogi od nas su opčinjeni zlatom, ali malo nas zna što je i kako nastaje zlato. Zlato je jedan od kemijskih elemenata koji se nalaze u periodnom sustavu elemenata. Oznaka mu je Au, koja dolazi od lati