Što je videokonferencija

Što je videokonferencija

Što je videokonferencija i gdje se koristi

Razvoj video tehnologije pomaknuo je granice mogućeg u svakom pogledu. Čak i društveni i socijalni život svakoga od nas promijenjen je pod utjecajem novih tehnologija. Što je videokonferencija, moglo bi se zaključiti iz naziva. Zašto je došlo do pojave videokonferencije nešto je opširnija tema. U svakom slučaju, potrebe današnjeg čovjeka, prvenstveno poslovnog, možemo opisati kao učinkovito, fleksibilno i jeftino. Što je videokonferencija i gdje se koristi, najbolje se pokazalo u slučaju pandemije kada je cijeli svijet bio zatvoren u pogledu kretanja, sastanaka i druženja. Međutim, tvrtke su nastavile relativno normalno funkcionirati, barem kada su u pitanju sastanci i općenito komunikacija na svim razinama. Upravo je videokonferencija pridonijela tome da se sastanci unutar tvrtke nesmetano odvijaju. Videokonferencija je vrsta komuniciranja, na način da se umjesto osobnog sastajanja u jednoj prostoriji, sudionici razgovora povežu putem video i audio opreme. Bitno je reći, da je to komunikacija koja se odvija u realnom vremenu, gdje na svom ekranu možemo vidjeti i čuti sve sudionike u isto vrijeme.

Što je videokonferencija i kako ju realizirati

Sada je jasno što je videokonferencija, međutim kako bi se mogla održati kvalitetna videokonferencija potrebna je ispuniti tehničke uvjete. Prvo što je potrebno imati je centralna jedinica, procesor, koji će objediniti sve vizualne i zvučne događaje u jedan prikaz koji će svi sudionici videokonferencije nesmetano gledati. To je u slučaju da vi održavate sastanak ili prezentaciju, a ostatak sudionika sluša. Ostatak opreme sačinjavaju računala, stolna ili prijenosna, mobilni uređaji, tableti koji imaju i ostala informatička oprema koja ima ugrađenu kvalitetnu kameru i mikrofon. Kako bi se sva oprema od strane svih sudionika videokonferencije, potrebno je nešto zajedničko. To je uglavnom softverska platforma, preko koje se svi sudionici, bez obzira koju opremu koristili i gdje se nalazili, koriste da bi uparili svoju opremu. Bez ovakve sinkronizacije ne bi bilo moguće videokonferenciju izvoditi u realnom vremenu. Što je videokonferencija vjerojatno je jasnije kada se zna koja je sve tehnička oprema potrebna kako bi se ostvarila kvalitetna videokonferencija.

Što je videokonferencija, prednosti i nedostatci

Na pitanje što je videokonferencija u vrijeme pandemije i sličnih kriznih situacija, vlasnici tvrtki bi vjerojatno odgovorili, spas. U tome leži i najveća prednost videokonferencija, jer kada jednom zadovoljite sve tehničke uvjete, ne postoji prepreka za njeno održavanje. Samim time, može se zaključiti kako videokonferencija može tvrtkama priuštiti dodatne uštede, jer se eliminira potreba za putovanjima na sastanke ili konferencije. Međutim, kako smo rekli, čovjek je društveno biće pa se ta osobina manifestira i kada su sastanci u pitanju. Jednostavno, određene situacije lakše je komunicirati uživo, jer našu komunikaciju ne čini samo verbalna komponenta, već sva ostala gestikulacija. Kada su kritične situacije u pitanju, situacije kada vam je potrebna krajnja iskrenost u razgovoru, kao bolja opcija nameće se osobni sastanak u istoj prostoriji. Što je videokonferencija? Veoma dobra zamjena i opcija održavanja sastanaka i konferencija, ali samo u slučaju kada okolnosti ne dozvoljavaju održavanje klasičnog sastanka na kojem možete u potpunosti doživjeti sve izgovoreno.

Tagovi:

Više članaka

Besplatni vpn

Besplatni vpn

Besplatni VPN-ovi su virtualne privatne mreže koje omogućuju sigurno i anonimno surfanje internetom bez plaćanja pretplate. Funkcioniraju tako da korisnikovu internetsku vezu šifriraju i preusm

12 SEO ekstenzija koje morate imati za Chrome

12 SEO ekstenzija koje morate imati za Chrome

Chrome SEO ekstenzije nam mogu pomoći u bržem i lakšem poslovanju. Kako? Ako ste svjesni uloge same tražilice na internetu, onda sigurno znate da morate pratiti razne trendove, imati određene a