Što je zaleđe u nogometu

Što je zaleđe u nogometu

Što je zaleđe u nogometu?

Što je zaleđe u nogometu je podatak koji nogometni zaljubljenik najteže može objasniti nogometnom laiku. Nogometna igra ima mnogo definiranih pravila, a jedno od njih se odnosi na zaleđe. Naime, zaleđe je definirano kao situacija u kojoj se dio igračevog tijela, izuzev ruke i ramena, nalazi bliže protivničkom golu u odnosu na dijelove tijela protivničkog igrača koji se nalazi najbliže svojem golu. Ova situacija se promatra samo na protivničkoj polovici nogometnog terena.

Zaleđe nije u svakom trenutku nedozvoljena situacija. Naime, da bi se dosudilo zaleđe igrač mora uputiti loptu svojem suigraču koji se nalazi u zaleđu. Ovo vrijedi u svim situacijama, osim kada se izvodi aut. Zaleđe dosuđuje linijski sudac, koji zastavicom signalizira glavnom sucu da je određeni igrač u zaleđu. Što je zaleđe u nogometu zaista je teško pitanje i za njegovo objašnjene potrebno je poznavati sve segmente nogometne igre. Da bi nogometni zaljubljenici lakše shvatili što je zaleđe Fifa je na svojoj internet stranici objavila objašnjenje svih nogometnih pravila.

Što je zaleđe u nogometu i kada sve ono može dosuditi

Za potpuno shvaćanje toga što je zaleđe u nogometu potrebno je razumjeti i kada se sve zaleđe može dosuditi tijekom nogometne utakmice. Osim već navedene situacije kada igrač dodaje loptu suigraču koji se nalazi u zaleđu, zaleđe se može dosuditi u još nekoliko situacija. Prva od njih se odnosi na to da igrač koji se nalazi u zaleđu svojim kretnjama, koje signaliziraju namjeru igranja loptom, utječe na protivničkog igrača na način da ga onemogućava u igranju loptom.

Druga situacija se odnosi na to da igrač koji se nalazi u zaleđu igra loptom koja je odigrana od strane njegovo suigrača i koja je pritom odbijena od stative, prečke, protivničkog igrača, suca ili ju je golman obranio. U svim navedenim situacijama linijski sudac mora reagirati te obavijestiti glavnog suca o nastalom zaleđu. Ponekad navijači negoduju na odluku linijskog suca jer ne znaju što je zaleđe u nogometu, stoga je važno da svi koji prate nogomet znaju što je to zaleđe.

Što je zaleđe u nogometu i kako tehnologija utječe na njegovo dosuđivanje

U današnjem vremenu nogometni stručnjaci moraju objasniti, osim toga što je zaleđe u nogometu, i to što je VAR. Naime, dosuđivanje zaleđa jedna je od najtežih zadaća sudaca na nogometnoj utakmici. Ponekada zna biti riječ o milimetarskom zaleđu kojeg linijski sudac teško može primijetiti te ga može ne dosuditi i na taj način oštetiti pojedinu nogometnu momčad. Zbog toga su se u nogometu često javljale kontroverze oko toga da li pojedini sudac simpatizira određenu momčad i da li zbog toga sudi u njenu korist.

Kako bi se smanjio broj krivo dosuđenih situacija, pa tako i krivo dosuđenih ili nedosuđenih zaleđa, u nogomet je uveden VAR, tehnologija koja pomaže sucima u donošenju ispravnih odluka. Utjecaj VAR-a se najviše očitovao kod zaleđa, tj. kod korištenja VAR-a kod zaleđa sudac nema prostora za osobnu interpretaciju situacije kao naprimjer kod kaznenog udarca. Korištenje VAR-a tijekom nogometne utakmice uvelike je pomoglo kod objašnjavanja toga što je zaleđe u nogometu.

Tagovi:

Više članaka

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica je jedna od prvih informacija koju moraju naučiti djeca kada počnu trenirati rukomet. Trajanje rukometne utakmice ovisi o tome o kojem je uzrastu momčadi riječ. Uzrasti

Što je fair play

Što je fair play

Svi koji se bave sportom, bilo na rekreativan ili profesionalan način, trebali bi znati što je fair play u sportu. Fair play u sportu označava koncept koji sadrži nekoliko osnovnih vrijednosti. Osnovn

Što je NBA draft

Što je NBA draft

Što je NBA draft je pitanje koje si uglavnom postavljaju košarkaški laici. S druge strane, svi košarkaški zaljubljenici znaju što je to nba draft. Nba draft je godišnji događaj vezan uz američku profe