Što znače različite boje cvijeća

Što znače različite boje cvijeća

Cvijeće i njene različite boje

Svako cvijeće ima svoje značenje, a isto tako i boja cvijeća ima svoje značenje. Dok jedna boja može simbolizirati sreću i radost, druga može simbolizirati ljubomoru, dok treća boja može biti znak ljubavi i strasti. Prije nego što pošaljete buket cvijeća, morate znati koju poruku šaljete primatelju na temelju boja cvijeća koje ste odlučili kombinirati u svojem buketu. Cvijeće i njihova boja mogu simbolizirati razne emocije. Tokom mnogo stoljeća su se značenje cvijeća razvijala kroz razne kulture i tradicije. I mnoge od njih su i dan danas prisutne te drže isto značenje kao i prije. Tokom 1800-ih godina, fluorografija se razvila odnosno jezik cvijeća, te je tokom ovog perioda bila veoma popularna, i bilo je jako bitno kakav ćete buket cvijeća poslati i u kojoj točnoj boji, jer svaka boja ima svoje značenje i važnost. Zato ćemo vam u ovom članku reći kakva boja cvijeća ima koje značenje i koji je njihov simbol.

Bijelo, žuto, narančasto i crveno cvijeće i njihovo značenje

Bijela boja cvijeća je simbol anđela, te ona prikazuje čistoću, nevinost, iskrenost, simpatiju, i spiritualnost. Kada nekome šaljete buket bijelog cvijeća, vi s time prikazuje poštovanje, svoje simpatije preko nekoj osobi, ili se nekom ispričavate.

Cvijeće žute boje poklanjate kada slavite uspjeh ili rođendan svojih prijatelja ili kada im se želite zahvaliti, ili da nekome popravite dan ili da proslavite novi početak. Žuta boja je boja sreće, veselja, prijateljstva, ponosa i uspjeha.

Narančasta boja je simbol topline, života, energije i uzbuđenja. Cvijeće narančaste boje poklanjate nekome tko se nedavno uselio u novu kuću, i kako biste nekome donijeti dobre energije, a i da pokažemo entuzijazam.

Crvena boja je boja ljubavi, strasti i poštovanja. Svima nama je poznato da buketi ruža crvene boje s tim iskazujemo svoju ljubav prema nekome, te se česta ta boja koristi za takve prilike da pokažemo svoju ljubav, želju i da dokažemo svoju hrabrost kada prilazimo svojoj simpatiji.

Ružičasto, ljubičasto, plavo i zeleno cvijeće

Cvijeće ružičaste boje je simbol ženstvenosti, ljepote i ljubavi, te također označava milost, nježnost, sreću i veselje. Buket ružičastog cvijeća se najčešće poklanja kao znak pažnje, privrženosti i romantike.

Ljubičasta boja je boja koja simbolizira uspjeh, ponos, dostojanstvo, divljenje, te tradiciju. Najčešće se buket ljubičastog cvijeća poklanja nekome tko je nedavno diplomirao ili tko je napredovao na poslu. S druge strane, lila boja prikazuje mladost, dostojanstvo, eleganciju, dragocjenost i profinjenost. Uglavnom se buketi lile boje poklanjanju nekome tko je u potrebi za opuštanjem i smirenjem.

Plava boja simbolizira mir, sklad i otvorenost. Najbolje je cvijeće plave boje pokloniti nekome tko u zadnje vrijeme je jako anksiozan i pod velikim stresom, jer će ih takav buket cvijeća veoma smiriti i dati im nadu da pronađu mir i sklad.

Zelena boja je simbol preporoda i obnove, te zelena boja ima značenje dobrog zdravlja. Kako biste nekome zaželjeli dobru sreću ili želite nekome da se dobro oporavi, poklonite im buket zelenog cvijeća.

Tagovi:

Više članaka