Kada su maškare

Kada su maškare

Kada su maškare? Vodič za ljubitelje karnevala u Hrvatskoj.

Da bismo Vam odgovorili na pitanje kada su maškare, bitno je prvo definirati što smatramo pod tim pojmom. Maškare su grupni naziv za sve festivale, karnevale i proslave koje objedinjuje aspekt maskiranja i maski tokom manifestacija. Maškare su proizašle stapanjem pretkršćanskih tradicija i kršćanskih običaja, a danas su poznate u cijelom katoličkom svijetu. Istočna crkva također je usvojila ovaj običaj. Protestantske države nemaju pojam maškara, već je takav običaj povezan s drugim aspektima njihovih kultura. Najpoznatiji takav primjer je američki Halloween, odnosno noć vještica. Vratimo se na temu, kada su maškare? U Hrvatskoj maškare su rasprostranjene po cijeloj državi kao običaj – održavaju se prije korizme kada djeca zamaskirana u svoje kostime i maske odlaze od stana do stana, kuće do kuće i traže slatkiše. Maškare su isto tako povezane sa staroslavenskim božanstvima, naročito na području južnih Slavena. Maškare se u Hrvatskoj također slave kroz različite karnevale i festivale, a neki gradovi na temelju takvih manifestacija temelje svoj turistički program.

Kada su maškare u Hrvatskoj i gdje najbolje otići?

Hrvatska ima bogatu kulturu karnevala. Opći izraz za sve festivale i karnevale ovog tipa su poklade. Poklade se mogu posjetiti u svakom dijelu Hrvatske: U Kastvu je poznata Antonja – poklade popraćene mnogim sadržajem koji je često satiričan, zabavan i raznovrstan. Najbolja maškara dobiva Zlatnu Broskvu i festival se obilježava svake godine u siječnju. I u Slavoniji i Baranji postoji tradicija ovakvih festivala. Buše u Baranji dijele maske na lijepe i strašne, a poznato je i da neke “buše” nose narodne nošnje – često nošnje suprotnog spola! Kada su maškare? Buše u Baranji slave se na pokladni ponedjeljak i utorak. Poklade se održavaju i pod drukčijim nazivom. Središnji dio Hrvatske ne pita kada su maškare, već kada je fašnik. Fašnik se obilježava diljem središnje Hrvatske, kao i u Međimurju gdje je standard imati preko 2000 izvođača svake godine. Ipak, kada je u pitanju fašnik, svi ga odmah povezuju naravno sa – Samoborom!

Kada su maškare? Kada na fašnik u Samobor?

Ukoliko ste doma negdje u kontinentalnom dijelu Hrvatske, vjerojatno ste već čuli za Samoborski fašnik. Samoborski fašnik obilježava se od 20-ih godina prošloga stoljeća, no tokom godina narastao je u jedan od najpoznatijih fašnika u državi. Kada su maškare u Samoboru? Svake godine obilježavaju se u drugo vrijeme, najviše radi liturgijskog kalendara (što vrijedi za svaki fašnik, odnosno poklade u zemlji). Održava se prije korizme, a za točne datume najbolje je pogledati stranice samoborske turističke zajednice. Samoborski fašnik najveća je manifestacija u gradu Samoboru. Svaki Zagrepčanin prije ili kasnije ode na fašnik u Samoboru, a neki podatci govore kako se na ovoj manifestaciji pridruži 200 000 ljudi. Kada su maškare ovisi o liturgijskom kalendaru svake godine – ukoliko se želite posebno spremiti za poklade ove godine, najbolje da potražite točan datum ovogodišnjih maškara na internetu, nakon blagdana Sveta tri kralja. Ove godine pripremite najbolju masku i zabavite se na festivalima.

Tagovi:

Više članaka