Kako je nastao kineski horoskop

Kako je nastao kineski horoskop

Što je kineski horoskop?

Kineski horoskop je istočni horoskop koji se pretežno koristi u istočnim, azijskim zemljama poput Kine, Japana, Južne Koreje, Vijetnam, Singapur, Tajvan, Nepal Tajland i Kambodža. Kineski horoskop se bazira na lunarnom kalendaru gdje narednih 12 godina svake godine reprezentira jedna životinja, te se taj ciklus ponavlja u krug. Primjerice, rođeni ste 1986. godine u godini tigra, i kada napunite 12,24,36 godina svake te godine će biti vaša godina tigra. Na taj način funkcionira njihov horoskop. Horoskopski znakovi kineskog horoskopa se dijele na njih 12, i ono po čemu je jedinstven njihov horoskop je što uz horoskope se veže jedan od 5 elemenata i yin i yang. Tako da dvije osobe koje su primjerice rođene u godini tigra 1986. i 1998. godine ne budu imali isti element i yin ili yang. Pošto se zodijak računa po ciklusu od 60 godina, trebalo bi proći 60 godina dok bi se rodile osobe koje su rođene u godini tigra s istim elementom i istim ili yin ili yang. U nastavku članka ćemo vam otkriti kako i kada je nastao kineski zodijak, te po čemu se razlikuje od zapadnog horoskopa.

Kako i kada je nastao kineski horoskop?

Ne zna se točno kada je nastao kineski horoskop, no bili su službeno priznati tokom perioda Han dinastije koji je trajao od 206. godine prije Krista sve do 9. godine poslije Krista, što znači da je kineski zodijak nastao prije više od 2000 godina. No, svoju popularnost je kineski horoskop stekao tokom Sjeverne Zhou dinastije tokom perioda od 557. do 581. godine poslije Krista te je do dana današnjega i dalje jednako popularan kao i onda. Sam nastanak kineskog horoskopa se ne zna, no prema jednoj staroj legendi kaže kako je Buddha pozvao sve životinje ovog svijeta na jednu veliku proslavu, no samo su se 12 životinja odazvale na to. Tih 12 životinja su se onda utrkivale do cilja odnosno do mjesta proslave. Na temelju toga tko je prvi prošao ciljem, tako je nastao poredak životinja u kineskom horoskopu, a prvo je prošao štakor, zatim za njime su došli bik i tigar, te su došli zatim zec i zmaj, te su zatim došli zmija, konj, i koza, te su na kraju došli majmun i pijetao, te pas i svinja.

Po čemu se kineski horoskop razlikuje od zapadnog horoskopa?

Kineski horoskop se bitno razlikuje od zapadnog horoskopa, te postoje mnogo toga po čemu nisu isti. Jedno od prvih stvari po čemu se kineski horoskop razlikuje od zapadnog je što ovdje nema toga da svaki mjesec odnosno period od mjesec dana reprezentira neki znak, već kod slučaja s kineskim zodijakom svaka godina u rasponu od 12 godina reprezentira jedan znak. UZ to, druga razlika između ova dva znaka je to što ovdje nema 4 elemenata već 5 elemenata. Kod zapadnog horoskopa su 4 glavna elementa a to su vatra, zemlja, zrak i voda, dok kod kineskog zodijaka su 5 elemenata a to su vatra, zemlja, drvo, metal i voda. Kod zapadnog horoskopa ovdje postoji podjela na na tri dekade (prva, druga i treća) te na tipove, a to su kardinalni znakovi, fiksni znakovi i promjenjivi znakovi. Kod kineskog zodijaka toga nema, ali se zato znakovi osim na elemente mogu dijeliti na yin ili yang.

Tagovi:

Više članaka