Kako nastaje zlato

Kako nastaje zlato

Što je i kako nastaje zlato

Mnogi od nas su opčinjeni zlatom, ali malo nas zna što je i kako nastaje zlato. Zlato je jedan od kemijskih elemenata koji se nalaze u periodnom sustavu elemenata. Oznaka mu je Au, koja dolazi od latinske riječi za zlato aurum. Atomski broj zlata je 79 i to ga čini jednim od kemijskih elemenata s velikom vrijednošću atomskog broja. Treba napomenuti da je zlato prirodni kemijski element. U periodnom sustavu nalazi se u grupi 11. koju formiraju prijelazni metali.

Na to kako nastaje zlato utječe i činjenica da je zlato jedan od najmanje reaktivnih kemijskih elemenata. Zlato se u prirodi iznimno rijetko pronalazi u čistom obliku, već se on pronalazi u obliku grumena koji sačinjavaju zlato i drugi prirodni elementi. Ti elementi su najčešće bakar, paladij, mineral pirit itd. Zlato je također otporno na veliki broj kiselina. Zbog svojih svojstava zlato je najcjenjeniji prirodni metal koji se koristi na različite načine.

Kako nastaje zlato?

Postoji nekoliko teorija o tome kako nastaje zlato. Jedna od teorija se odnosi na supernove, odnosno na koliziju supernova, tj. neutronskih zvijezda te je tako završilo u prašini iz koje je oformljen sunčev sustav. Druga teorija uključuje asteroide. Naime, po toj teoriji asteroidi su “donijeli” zlato na zemlju. U početnim fazama zemljinog razvoja veliki broj asteroida je udario u njenu površinu i na taj način prebacio zlato na zemlju. S obzirom da je zemlja tada bila rastaljena, zlato koje je dospjelo na zemljinu površinu je ubrzo potonulo u zemljin plašt i jezgru. Jedna od teorija o tome kako nastaje zlato govori da je zlato ugrađeno u zemlju od njenog samog početka.

Novije studije ukazuju važnost pojedinih mikroba u stvaranju zlatnih naslaga, transportu i taloženju zlata u obliku zrna, grumena koji se nakupljaju u aluvijalnim naslagama. Kao što vidite ne postoji jedinstveno mišljene o nastanku zlata i teško da će ono ikada i postojati.

Kako nastaje zlato i za što sve ono koristi

Spoznaja o tome kako nastaje zlato i koje su njegove karakteristike utjecala je na to gdje se sve zlato koristi. Kao što je već navedeno, zlato je jedan od najotpornijih prirodnih elemenata i zbog toga je jako cijenjen. Zlato se u počecima ljudske civilizacije koristilo kao sredstvo plaćanja, dok je danas također dio monetarnog sustava, ali ima drugačiju ulogu. Zlato danas predstavlja garanciju štampanom novcu. Osim kao novac, zlato se od pamtivijeka koristi i kao nakit. Veliki broj muškaraca i žena na sebi ima zlatni nakit, bilo da je riječ o naušnicama, ogrlicama, prstenu ili nekom drugom obliku nakita.

To kako nastaje zlato je utjecalo i na njegovu upotrebu u industriji i to naročito u elektroničnoj industriji. Zlato se danas koristi i u medicini te u kulinarstvu. Kao što vidite zlato je neizostavni dio ljudske civilizacije i pitanje je kako bi ona izgledala da ne postoji zlato. Zlato je izazvalo mnogobrojne ratove, ali je predstavljalo tračak nade za mnoge pustolove koji su krenuli u potrazi za njim.

Tagovi:

Više članaka

Što je Sildenafil

Što je Sildenafil

Ukoliko ste naletjeli na pojam sildenafil i ne znate što je Sildenafil, pročitajte ovaj tekst i saznajte sve o tome. Sildenafil opušta krvne žile i na taj način dolazi do povećanog protoka krvi u odre

Kako nastaje tumor

Kako nastaje tumor

Mnogi od nas se užasavaju od pomisli na tumor. No, malo nas zna točno što je to i kako nastaje tumor. Postoji mnogo vrsta tumora i on se može razviti u bilo kojem dijelu tijela. Naziv pojedinog tumora

Što je micelarna voda

Što je micelarna voda

Svi vi koji vodite brigu o svojoj koži lica bi trebali znati što je micelarna voda. Najjednostavnijim rječnikom micelarna voda je voda koja sadrži micele. Micele su čestice koje imaju ulogu uklanjanja