Kako pčele prave med

Kako pčele prave med

Kako pčele prave med?

Pčele su kukci koji žive u društvima i imaju nemjerljivu ulogu i biljnom i životinjskom svijetu. Naravno, jednak utjecaj imaju i na život čovjeka. Prirodna staništa pčela su šupljine u drveću i stijenama. Kada su ljudi shvatili koliko je med hranjiva i kvalitetna namirnica pojavilo se pitanje proizvodnje meda i kako pčele prave med. Ne postoji postupak kojim bi se moglo zamijeniti postupak kako pčele prave med, pa se čovjek odlučio pripitomiti pčele. Pčele nije moguće pripitomiti na klasičan način gdje bi one slušale naredbe, međutim promatranjem ponašanja pčele i društva, uočili su se određeni obrasci ponašanja.

Na kraju se to iskoristilo, pa danas uspješno možemo kontrolirati i organizirati proizvodnju meda. U međuvremenu smo razvili košnice, nastambe koje simuliraju prirodna staništa, a koja nam omogućuju jednostavno sakupljanje meda. Pčelinja društva su maksimalno organizirana i svaka pčele ima svoju ulogu. Razlikujemo pčele hraniteljice, graditeljice, stražarice i skupljačice, kao i trutove i maticu koji su zaslužni za razmnožavanje.

Kako pčele prave med i skupljaju nektar

Proces kako pčele prave med je složen i sastoji se od nekoliko koraka. Također, veoma je ovisan o prirodnim utjecajima i to prvenstveno o vremenskim prilikama. Postupak kako pčele prave med počinje skupljanjem nektara koji se nalazi u cvjetovima. Sastav nektara čini voda pomiješana sa složenim šećerima. Pčele pomoću dugačkog jezika uvlače nektar u svoj želudac i prenose ga do košnice. Inače, pčele imaju dva želudca, a jedan služi isključivo za prijenos nektara. Da bi pčele u prosijeku napunile želudac nektarom, prije povratka u košnicu, mora obići nekoliko stotina cvjetova.

Pri povratku u košnicu pčela sakupljačica nektar predaje pčelama koje ne izlaze iz košnice. Njihova uloga je žvakanje nektara, a u tom se postupku oslobađaju enzimi koji složeni šećer razlažu na jednostavnije. Na kraju, kada od nektara nastane med, navedenim žvakanjem, med se sprema u saće. Pčele sušenje meda u saćama potiču mahanjem krilima i zagrijavanjem košnice, a kada med postigne potrebnu gustoću, saće zatvaraju voskom. U saćama se med čuva, kako bi pčele imale dovoljno hrane da jedno društvo može preživjeti zimu i izostanak nektara.

Kako pčele prave med i čemu on služi

Kao što smo rekli, iako su uloženi ogromni napori da se industrijskim putem proizvede med i simulira kako pčele prave med, svi pokušaji su neslavno završili. Jedan od razloga je taj što tajna proizvodnje meda leži u organima pčele i enzimima koji nektar pretvaraju u med. Med je lijek koji je nezamjenjiv u našoj prehrani, a bogat je mineralima, organskim kiselinama poput mravlje i limunske, kao i elementima vitamina b.

Nemoguće je nabrojati koliko povoljno med utječe na ljudsko tijelo i koliko je poželjno svakodnevno konzumirati barem jednu žlicu meda. Promatrajući kako pčele prave med, shvatili smo da postoje i ostali produkti koji su izvrsni po naše zdravlje. Pčelinji otrov, vosak i propolis samo su neki produkti koji nastaju pčelinjim radom ili u suradnji pčele i čovjeka. Pčele su važne i za oprašivanje biljaka, pa je to još jedan razlog zbog kojeg moramo voditi brigu o pčelama. Bez njih mnoge stvari ne bi postojale i ne bi bile moguće.

Tagovi:

Više članaka

Što je Sildenafil

Što je Sildenafil

Ukoliko ste naletjeli na pojam sildenafil i ne znate što je Sildenafil, pročitajte ovaj tekst i saznajte sve o tome. Sildenafil opušta krvne žile i na taj način dolazi do povećanog protoka krvi u odre

Kako nastaje tumor

Kako nastaje tumor

Mnogi od nas se užasavaju od pomisli na tumor. No, malo nas zna točno što je to i kako nastaje tumor. Postoji mnogo vrsta tumora i on se može razviti u bilo kojem dijelu tijela. Naziv pojedinog tumora

Kako nastaje zlato

Kako nastaje zlato

Mnogi od nas su opčinjeni zlatom, ali malo nas zna što je i kako nastaje zlato. Zlato je jedan od kemijskih elemenata koji se nalaze u periodnom sustavu elemenata. Oznaka mu je Au, koja dolazi od lati