Što je fair play

Što je fair play

Što je fair play u sportu

Svi koji se bave sportom, bilo na rekreativan ili profesionalan način, trebali bi znati što je fair play u sportu. Fair play u sportu označava koncept koji sadrži nekoliko osnovnih vrijednosti. Osnovne vrijednosti su jako bitne u sportu jer one osiguravaju pošteno odvijanje svih sportskih natjecanja, bilo da je riječ o amaterskim ili profesionalnim natjecanjima. Osnovne vrijednosti koje bi svaki sport trebao imati su: respekt, prijateljstvo, momčadski duh, jednakost, ne korištenje dopinga, solidarnost, tolerancija itd.

Ukoliko u određenom sportskom natjecanju izostanu navedene osnovne vrijednost, onda to natjecanje automatski gubi svoj osnovni cilj, a to je pošteno odmjeravanje vještina između sportaša. Ako određeni sportaš zanemari osnovne vrijednosti i na taj način stekne određenu prednost pred ostalim sportašima, organizatori natjecanja moraju sankcionirati tog sportaša kako bi sačuvali bit sporta, a to je prije svega pošteno takmičenje. Mladi sportaši moraju usvojiti to što je fair play u sportu kako bi postali kompletni sportaši.

Što je fair play nagrada u nogometu

Nogomet, najpopularniji sport na svijetu, “odgaja” veliki broj djece i zbog toga je iznimno važno promicati fair play među nogometašima. Vođena tom mišlju, krovna nogometna organizacija FIFA je 1987. godine oformila fair play nagradu. FIFA ima cilj što veći broj nogometnih zaljubljenika upoznati sa činjenicom što je fair play nagrada u nogometu. Naime, fair play nagrada u nogometu je priznanje pojedincima, momčadima, trenerima, navijačima, nogometnim savezima koji su svojim djelovanjem u prethodnoj godini promicali fair play u nogometu.

S obzirom da je nogomet najpopularniji sport i da se zbog toga unutar nogometa okreću najveći novčani iznosi postoji povećana opasnost od nepoštivanja fair playa. Pojedini akteri u nogometu mogu zbog velikih novčanih iznosa zanemariti fair play i na taj način ugroziti regularnost pojedinog nogometnog natjecanja. Da bi se to svelo na minimum FIFA promovira što je fair play igra i što je to fair play nagrada kako bi povećala svijest kod nogometnih sudionika o tome kolika je važnost fair playa za nogometnu igru.

Što je fair play unutar Olimpijskih igara

Olimpijske igre, najveće sportsko natjecanje na svijetu, u svojim “temeljima” ima ugrađen fair play. Međunarodni olimpijski odbor, organizator Olimpijskih igara, ima zadaću educirati sportaše i sportašice o tome što je fair play na Olimpijskim igrama. Sportaši i sportašice moraju osvijestiti važnost fair playa tijekom sportskog natjecanja. Naime, kada svi sportaši, koji sudjeluju na pojedinom takmičenju u sklopu Olimpijskih igara, poštuju načela fair playa tek tada će se omogućiti pravednost pojedinog sportskog takmičenja.

No, postoje određeni sportaši koji zbog svoje sportske inferiornosti naspram konkurenata zanemaruju načela fair playa. Organizatori Olimpijskih igara na svakim se igrama susretnu sa sportašima koji zaobiđu fair play pravila. To se uglavnom odnosi na korištenje doping sredstava koja im omogućuju ostvarivanje boljih sportskih rezultata. Kako bi se tome stalo na kraj osnovana je Međunarodna antidopinška agencija koja ima zadatak otkriti sve sportaše koji koriste dopinška sredstva. Što veći broj sportaša bude znalo što je fair play na Olimpijskim igrama, to će biti manji broj onih koji će koristiti doping.

Tagovi:

Više članaka

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica je jedna od prvih informacija koju moraju naučiti djeca kada počnu trenirati rukomet. Trajanje rukometne utakmice ovisi o tome o kojem je uzrastu momčadi riječ. Uzrasti

Što je zaleđe u nogometu

Što je zaleđe u nogometu

Što je zaleđe u nogometu je podatak koji nogometni zaljubljenik najteže može objasniti nogometnom laiku. Nogometna igra ima mnogo definiranih pravila, a jedno od njih se odnosi na zaleđe. Naime, zaleđ

Što je NBA draft

Što je NBA draft

Što je NBA draft je pitanje koje si uglavnom postavljaju košarkaški laici. S druge strane, svi košarkaški zaljubljenici znaju što je to nba draft. Nba draft je godišnji događaj vezan uz američku profe