Što je NBA draft

Što je NBA draft

Što je NBA draft?

Što je NBA draft je pitanje koje si uglavnom postavljaju košarkaški laici. S druge strane, svi košarkaški zaljubljenici znaju što je to nba draft. Nba draft je godišnji događaj vezan uz američku profesionalnu košarkašku ligu koji je utemeljen 1947. godine. Na draftu smiju sudjelovati svi košarkaški timovi koji nastupaju u NBA ligi. Na draftu mogu izabrati igrača koji ispunjava uvjete ulaska u nba ligu. To mogu biti igrači američkih sveučilišta ili profesionalni igrači iz drugih liga koji imaju pravo nastupa u nba ligi. Postoje pravila koja jasno definiraju koji se međunarodni i sveučilišni igrači mogu prijaviti te pod kojim uvjetima.

Nba draft se uglavnom održava krajem lipnja. Tijekom ovih godina nba draft su zahvatile određene preinake, a jedna od njih se odnosi na uvođenje dva kruga izbora 1989. godine. Tijekom nba drafta se bira 60 igrača od kojih svaki može potpisati nba ugovor tek onda kada bude draftiran od strane pojedinog kluba. Ako ste košarkaški laik sada kada ste pročitali ovaj tekst bi vam trebalo biti malo jasnije što je nba draft.

Što je nba draft lutrija?

Ukoliko ste košarkaški laik, onda zasigurno niste upoznati sa time što je nba draft lutrija. Naime, tijekom svake nba sezone svaki pojedini klub odigra 82 utakmice. Ovisno o omjeru pobjeda i poraza svaki klub može zaigrati u playoffu. Ukoliko određeni klub ne ostvari plasman u playoff, ima pravo sudjelovanja u nba draft lutriji. U navedenoj lutriji biraju se klubovi koji će imati pravo na prva tri izbora u nadolazećem nba draftu. Klub koji je imao najlošiji omjer pobjeda i poraza ima najveće šanse osvojiti prvi izbor u sljedećem nba draftu.

Sustav nba draft lutrije se bazira na 14 loptica sa brojevima od 1 do 14 i tisuću četveroznamenkastih kombinacija dodijeljenim timovima koji sudjeluju u lutriji. Tri tima sa najlošijim omjerima pobjeda i poraza dobiva po 140 kombinacija. Nba draft lutrija najčešće se održava tijekom svibnja. Organizatori lutrije imaju cilj osigurati poštenje izbora tijekom izvlačenja. Shvaćanje toga što je nba draft lutrija će vam pomoći u praćenju sljedećeg nba drafta.

Što je nba draft značio za europske košarkaše

Mlađi košarkaški zaljubljenici često ne znaju što je nba draft značio za europske košarkaše. NBA liga je u svojim počecima uglavnom bila rezervirana za američke košarkaške. Naime, tada je u maričkoj košarci vladalo mišljenje da europski košarkaši svojim znanjem i vještinama ne mogu parirati američkim košarkašima. Jedan od prvih europskih igrača koji je potaknuo promjene u navedenom razmišljanju bio je Krešimir Ćosić. On je zahvaljujući svojim košarkaškim vještinama dobio nekoliko ponuda na nba draftu 1973. godine, ali ih je odbio te se vratio u Hrvatsku igrati košarku.

Devedesete godine 20. stoljeća su bile godine kada dolazi do velikog preokreta u ulozi europskih igrača u nba ligi. Tada sve veći broj europskih igrača ostavlja značajan trag u nba ligi. Među tim igračima najviše su se isticali Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac, Sabonis i Dino Rađa. Danas sve veći broj europskih igrača sudjeluje na nba draftu zahvaljujući baš toj generaciji europskih košarkaša iz 1990-ih. Osvještavanje činjenice što je nba draft značio europskim košarkašima jako je važno u očuvanju sjećanja na prve europske igrače koji su ostavili značajniji trag u nba ligi.

Tagovi:

Više članaka

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica

Koliko traje rukometna utakmica je jedna od prvih informacija koju moraju naučiti djeca kada počnu trenirati rukomet. Trajanje rukometne utakmice ovisi o tome o kojem je uzrastu momčadi riječ. Uzrasti

Što je zaleđe u nogometu

Što je zaleđe u nogometu

Što je zaleđe u nogometu je podatak koji nogometni zaljubljenik najteže može objasniti nogometnom laiku. Nogometna igra ima mnogo definiranih pravila, a jedno od njih se odnosi na zaleđe. Naime, zaleđ

Što je fair play

Što je fair play

Svi koji se bave sportom, bilo na rekreativan ili profesionalan način, trebali bi znati što je fair play u sportu. Fair play u sportu označava koncept koji sadrži nekoliko osnovnih vrijednosti. Osnovn