YouTube SEO: 5 koraka za rangiranje vaših videozapisa

YouTube SEO: 5 koraka za rangiranje vaših videozapisa

Kako SEO i YouTube idu zajedno?

YouTube-u danas pripada drugo mjesto najveće tražilice na svijetu, i prvo mjesto najveće tražilice videozapisa na svijetu. Dakle, kao što koristite SEO za web stranice, isto tako morate koristiti SEO i za zapise na navedenoj platformi. Kao što vjerojatno znate, YouTube je u vlasništvu najveće internet tražilice na svijetu, Google-a. Ako ste ikada zapitali zašto vam se u pretraživanju prvo pojavljuju videozapisi s navedene platforme, evo vam odgovor. Zašto nam se pojavljuju videi na pretraživanju iako nismo na platformi za videe? Rezultat navedenog su ne samo ključne riječi, već i mnogi videi koji mogu ponuditi jednostavniji odgovor na neko pitanje.

U primjeru, videi će se ponuditi kao odgovori u sljedećim kategorijama: Upute i razni vodiči – Odnosi se na to kako možemo nešto učiniti, kako napraviti određeni kolač, kako popraviti nešto, koje vozilo odabrati, kako izabrati odjeću za planinarenje itd. Recenzije i otpakiravanje – Sadržaj koji se odnosi na otpakiravanje i ocjenjivanje nekog novog proizvoda poput mobitela, tableta, odjeće, obuće, itd. Zabavni sadržaj – Uključuje smiješne videe poput smiješnih životinja, stand up komedije, razni fail-ovi i sl. Sport i treniranje – Odnosi se na trening koji možemo odraditi doma, vježbanje uz osobnog trenera ili poznatu osobu, načini izvođenja vježbi i sl.

Koji su čimbenici rangiranja videa na YouTube-u?

Naveli smo kako YouTube djeluje kao tražilica koja je fokusirana na video sadržaj, što znači da morate biti svjesni čimbenika koji vam mogu pomoći u rangiranju samog videozapisa u SERP. Čimbenici su sljedeći: Prikazi – Prikaz se broji tek onda kada je netko odgledao 30 sekundi videa. Svaki ponovljeni prikaz se računa kao novi, no više pregleda od istog korisnika se može ocijeniti kao neželjena pošta i na kraju ne pridodati ukupnom zbroju pregleda na videu. Pretplate – Odnosi se na pretplatnike sadržaja na YouTube kanalu. Svaki zatvoreni račun i umjetno stečeni pretplatnici preko lažnih profila se ne računaju prema algoritmu.

Zadržavanje publike – Riječ je o prikazu koji nam daje do znanja koliko je ljudi gledalo sadržaj do kraja ili neke određene minute. To je veoma bitan faktor, jer je riječ o svojevrsnoj pomoći koja nam daje do znanja da moramo poraditi na kvalitetnijem sadržaju. Angažman – Svaki videozapis bi trebao imati komentare, odgovore na komentare i redovite nove pretplatnike na sadržaj. Što je neki videozapis aktivniji, on je automatski više rangiran.

Kvaliteta videa – Poželjno je da su videozapisi u što većoj rezoluciji. Navedeno pomaže algoritmu i rangiranju. Autoritet kanala – Nije nikakva tajna da postoji opcija unovčavanja sadržaja, no ono će zahtijevati puno promišljenosti oko sadržaja. Kada kanal dosegne brojku oko 100 000 pretplatnika, tada kanal odlazi na provjeru značke i on postaje službenim izvorom određenog sadržaja. Relevantnost – Kako bi se postigao što veći broj pretplatnika važno je slušati njihove želje te zahtjeve.

5 trikova za visoko pozicioniranje na YouTube-u

Broj pregleda i veličina samog brenda vam mogu pomoći da budete visoko pozicionirani, no nije sve u tome. Kako uvijek biti jedan korak ispred konkurencije? Uz pomoć sljedećih savjeta: Upečatljiv te relevantan naslov – Kamen temeljac bez kojeg više rangiranje nije jednostavno moguće. Uzmimo za primjer da ste vinar koji proizvodi i prodaje razne sorte vina. Recimo da uz pomoć videa želite prezentirati najbolju graševinu Hrvatske. Kako bi odradili naslov, on mora sadržavati ključne riječi onoga na čemu se vaš video bazira, mora sadržavati ključne riječi koje će pomoći korisnicima da vas pronađu.

Ovdje bi to bile sljedeće riječi: Hrvatska, vino, graševina, najbolje, kvaliteta – ili u prijevodu “Najbolja graševina Hrvatskoj – vrhunska kvaliteta”. Vidimo kako je naslov relevantan i upečatljiv radi riječi “vrhunska kvaliteta”. Opis videa – Opis bi trebao opisati sadržaj vašeg videa i treba u sebi sadržavati što više relevantnih pojmova na koje korisnici mogu naići prilikom pretraživanja. Nastavimo u tonu gornjeg primjera – U ovom videu predstavljamo najbolju graševinu s područja Hrvatske.. Rodom ona dolazi iz zlatne Slavonije.. Uz graševinu, možemo se pohvaliti i proizvodnjom raznih drugih sorti vina.. – Ukratko, u opis je nužno staviti što više informacija iz videozapisa.

Prosječno vrijeme gledanja i dužina videa – YouTube nema određenu minutažu za videa, no preporuka je da video koji se odnosi na prezentaciju traje oko 3 minute. Dulji videi su bolji za kvalitetnije i zanimljivije sadržaje. Thumbnail slika – Riječ je o slici koja prezentira vaš video. Ona bi trebala biti profesionalna ali isto tako i dovoljno privlačna. Mora probuditi interes, nadopunjavati naslov. Tagovi – Riječ je o zadnjoj stavki. Nužno je staviti tagove koji se odnose na video. Preporuka je da stavite do maksimalno 15 tagova. YouTube svakome nudi mogućnost kreiranja i učitavanja videa, no kako bi taj video bio uspješan i donio neku dobit, on mora biti odrađen po navedenim pravilima. Dobar SEO je bitan za svaku web stranicu, ali isto tako i za svaki videozapis iz kojeg želimo izvući maksimum.

Tagovi:

Više članaka

Besplatni vpn

Besplatni vpn

Besplatni VPN-ovi su virtualne privatne mreže koje omogućuju sigurno i anonimno surfanje internetom bez plaćanja pretplate. Funkcioniraju tako da korisnikovu internetsku vezu šifriraju i preusm

12 SEO ekstenzija koje morate imati za Chrome

12 SEO ekstenzija koje morate imati za Chrome

Chrome SEO ekstenzije nam mogu pomoći u bržem i lakšem poslovanju. Kako? Ako ste svjesni uloge same tražilice na internetu, onda sigurno znate da morate pratiti razne trendove, imati određene a

Kako podesiti mlinac za kavu

Kako podesiti mlinac za kavu

Kako podesiti mlinac za kavu? Krenimo od početka. O ispijanju kave kao ritualu napisane su brojne pjesme i tekstovi. Ne bi pretjerali izjavom kako je teško zamisliti društveni život velike većine popu