Prebacivanje na drugi fakultet

Prebacivanje na drugi fakultet

Prebacivanje na drugi fakultet obavi u nekoliko koraka.

Odabir fakulteta svakom budućem studentu je važan. Ne samo da time određuje svoju sudbinu narednih 5 godina, već i puno dalje pošto se radi i odabiru profesije. Ipak, mladi ljudi ne znaju uvijek čime se točno žele baviti cijeli svoj život stoga je sasvim normalno da dio njih u nekom trenu odluči promijeniti svoj fakultet. Prebacivanje na drugi fakultet obavlja se kroz studentske uprave dvaju fakulteta (onog s kojeg se ispisuješ i onaj gdje se upisuješ). U Hrvatskoj, prebacivanje na drugi fakultet radi se na kraju ljetnog semestra, odnosno i na kraju zimskog kod nekih fakulteta. Prvo što je potrebno je poslati zahtjev za ispisom u matičnom fakultetu. Posjeti svoju studentsku referadu koji su ti dužni pojasniti kako se ispisati – ispuni molbu za ispisom, a paralelno gledaj kada su upisi u novi fakultet na kojemu želiš studirati. Ovisno o tome na koji fakultet se prebacuješ, možeš imati i neke kolegije koji se preklapaju stoga je bitno i to iskoristiti.

Prebacivanje na drugi fakultet: srodni fakulteti i fakulteti slične branše.

Kada je u pitanju prebacivanje na drugi fakultet koji je srodan tvom prvom, možeš svoje studiranje na budućem fakultetu ipak razriješiti nekih predmeta koje si već položio/la. Da bih to ostvario, pri upisu na novi fakultet potrebno je uzeti i popis kolegija koje si tamo slušao. Naravno, bitan je i prijepis ocjena, a njega možeš zatražiti na matičnom fakultetu. Prebacivanje na drugi fakultet gotovo je kada završiš proces ispisa s prvog fakulteta i upišeš drugi. Kako ne bi nagomilani ECTS-i, razni seminari i brojni ispiti bili previše, radi srodnog sveučilišta možeš se osloboditi nekih obveza na novome fakultetu. Kako bi taj bio bio uspješan, potrebno je na vrijeme pogledati programe studija dvaju fakulteta. Neki čak biraju svoj novi fakultet na temelju sličnosti programa studija i tako si olakšaju daljnje studiranje na novom fakultetu. Ovisno o tome koji fakultet upisuješ, pregledaj programe studija kako bi vidio odnosno vidjela imaš li neke predmete koji ti se mogu priznati.

Prebacivanje na drugi fakultet: nesrodni i drugi fakulteti.

Ukoliko si se odlučio prebaciti sa studija stranog jezika na neki inženjerski studij, onda neće biti prilike za priznavanjem kolegija. Mnogi koji se prebacuju na druge fakultete rade to između diplomskog i preddiplomskog studija. Upisujući novi diplomski studij negdje drugdje obično zahtijeva i polaganje razlikovnih predmeta na drugom fakultetu. Prebacivanje na drugi fakultet, naročito na drugi diplomski studij, često će tražiti od tebe polaganje razlikovnih kolegija. Ipak, ti kolegiji pripremit će te na novi, nesrodan studij o kojem znaš dosta manje od onih koji su ga završili na preddiplomskoj razini. Takvi kolegiji obično se riješe tokom prve godine – saznaj koji su obvezni razlikovni kolegiji na željenom novom studiju i pripremi se za malo gušću prvu godinu. Prebacivanje na drugi fakultet zapravo i nije najveća birokratska noćna mora – sve što je potrebno napraviti je ispisati svoj putem referade, upisati novi isto putem uprave novog fakulteta i dočekati novi semestar!

Tagovi:

Više članaka

Istražujući Obalu: Najljepše Plaže Hrvatske

Istražujući Obalu: Najljepše Plaže Hrvatske

Uzduž obale Jadranskog mora, Hrvatska krije niz prelijepih plaža koje oduzimaju dah svojom prirodnom ljepotom i čistoćom. Mnogi turisti već su otkrili popularne destinacije poput Zlatnog rata na Braču